Nieuws Marketing
Het Lowlands van de kennis
Het begon als een plan dat volgens Kornelis Wetsema en Rudie Jansman nog even tijd nodig had. Maar voordat de mannen het beseften, was Het Grootste Kennisfestival van Nederland een feit. Op 25 mei is het zover.

Lees ook: De mooiste stippen aan de horizon
Vanaf hun dertiende zijn reclameman Kornelis (46) uit Hellendoorn en organisatieontwikkelaar Rudie (47) uit Diepenveen vrienden. Ze kennen elkaar als geen ander en zijn daardoor goed op elkaar ingespeeld. Ze hebben al veel dingen samen gedaan, zoals het schrijven van het boek 'Raak!' over effectieve communicatie en het geven van lezingen in theaters over social media. Twee jaar geleden zaten ze samen met wat vrienden, volgens een jarenlange traditie, in augustus op festival Lowlands in Biddinghuizen. Het was zondagochtend en ze luisterden naar een band. Verbaasd keken Kornelis en Rudie op toen twee vrienden besloten een lezing van Peter-Paul Verbeek, hoogleraar filosofie van mens en techniek, te bezoeken. De twee ondernemers hadden deze man kort daarvoor horen spreken en waren enthousiast over zijn verhaal, maar om nu tijdens Lowlands naar een lezing te gaan, zagen ze eigenlijk niet zo zitten. Daarom bleven ze bij de band en begonnen spontaan een brainstormsessie.
,,Binnen vijf minuten ontstond het idee voor een soort Lowlands van de kennis. Een festival met sprekers, workshops, dialogen en performances van bevlogen deskundigen,'' vertelt Rudie. ,,Geen strak geregeld congres, maar een speels festival met theater, muziek, eten en drinken."
Op dat moment vonden ze dat dit grootscheepse plan nog een jaartje moest rijpen en schoven het als big hairy audacious goal (een groot gedurfd dapper doel) voor zich uit.
Alleen maar enthousiasme
In 2013 richtte het tweetal samen met hr-specialist en socialmedia-man Jaap Hof Regio Academy op. Dit is een landelijk platform waarbij bedrijven kennis met elkaar delen. Het plan dat ze tijdens Lowlands bedacht hadden, sloot hier perfect op aan. Ze vertelden mensen over Het Grootste Kennisfestival van Nederland dat ze in Deventer wilden organiseren. De reacties waren meteen zo positief dat uitstellen geen optie was.
,,Er komt zoveel energie los, elke dag nog,'' zegt Kornelis, die verbaasd is hoe razendsnel het Kennisfestival in Deventer werd gelanceerd. Bij de werving van bezoekers maakten ze gebruik van een piramideconstructie. Ze benoemden zestig ambassadeurs die ieder een persoonlijke mail met uitnodiging stuurden naar 500 mensen. Die deden op hun beurt hetzelfde. De kaartverkoop liep direct als een trein. Van de provincie Overijssel kregen ze alle medewerking en in Managementboek.nl vonden ze een geschikte partner.
Tijdens het festival staat vooral kennis centraal. Maar wat betekent dit voor de organisatoren? ,,Tja, kennis.'' Kornelis denkt hardop. ,,Dat betekent voor ons nieuwe ideeën, verse inzichten, inspiratie en concrete handvatten. Kennis is iets waarmee je morgen, nou nee, liever vandaag aan de slag kunt." Aan creatieve initiatieven geen gebrek, maar toch is het organiseren van een festival voor beide Overijsselaars wel even iets anders. ,,Dit is voor ons helemaal nieuw. We hebben ieder apart en samen al veel wilde plannen uitgevoerd, maar nooit zoiets als dit,'' zegt Rudie. ,,Mooi is ook de samenwerking met Twentse gemeenten. Zij zijn enthousiast over ons festival, maar ook over een democratiefestival in Denemarken. Een prachtig concept. Hoe breng je democratie dichter bij de burger? Op initiatief van Twentse griffiers wordt gekeken of een dergelijk festival volgend jaar in Enschede kan worden gerealiseerd. De Twentse organisatie komt nu naar ons om inspiratie op te doen en we gaan straks samen in Denemarken kijken. Het Kennisfestival heeft ook alle potentie voor een jaarlijks terugkerend evenement."
Een festival staat of valt met het programma. Daar hebben de mannen van Regio Academy veel aandacht aan besteed. Enkele namen zijn: journalist Joris Luyendijk, 'friskijker en dwarsdenker' Jan Rotmans, 'rebel without a mission' Ruud Koornstra, stand-up filosoof Martijn Aslander, veranderingsmanager Hans van der Loo en internationaal topspreker Tom de Ruyck. ,,Dit zijn allemaal mensen met een andere kijk op organiseren. Ze roepen op in beweging te komen en met elkaar aan de slag te gaan."
Innoveren
Het festivalthema is innovatie. Waarom is dit thema gekozen? ,,Op alle fronten worden we ingehaald door nieuwe concepten. Bedrijven en organisaties overleven niet als ze stil blijven staan. We moeten wel veranderen,'' zegt Kornelis. ,,We maken steeds meer gebruik van beschikbare bronnen. In kleine dorpen verdwijnen bibliotheken, maar in elk huis vinden we wel een boekenverzameling. We moeten onderzoeken hoe we onze middelen anders kunnen inzetten." Zijn kameraad vult aan: ,,Het mag niet zo zijn dat je, zoals nu bij veel bedrijven, overvallen wordt door de actualiteit. Je ziet het bij Uber en Airbnb. Als bedrijf kun je niet puur op bezittingen inzetten. Het draait allang niet meer om persoonlijk eigendom."
Ze hopen dat de 1000 tot 1300 bezoekers aan het einde van de dag veel wijzer zijn geworden. ,,Er komen groepen, maar ook individuen. Voordat het festival begint, is er de mogelijkheid deel te nemen aan expedities waarbij teams met behulp van experts aan de slag gaan.''
De locatie, het Havenkwartier in Deventer, was voor het duo meteen de beste optie vanwege sterke horecapartners als Dok H2O en Fooddock. Maar ook vanwege de samenwerking met ervaren organisator Het Theaterschip, die op deze plek al jaren het driedaags Festival Havenwerk in de steigers zet. ,,We maken gebruik van hun tenten en voorzieningen. Dat is een geoliede machine, dat werkt prettig." De huiselijke, informele inrichting van Dok H2O en Fooddock zet meteen de toon. ,,Oud-industrieel, creatief en festivalachtig, echt wat anders dan normaal."
Overal en nergens
Net als bij Lowlands zullen Kornelis en Rudie op 25 mei ook van podium naar podium trekken. Bij het halen van een biertje vinden ze elkaar terug. ,,Je bepaalt je eigen route en er zijn veel ontmoetingsplekken,'' legt Rudie uit. Hij is benieuwd of het festival net zo wordt als hij in zijn hoofd heeft. ,,Bij het Kennisfestival komen denken en doen voor mij samen. Ik hoop op een relaxte dag met verrassende inzichten in het zonnetje. Het draait om veel meer dan winst maken." Kornelis knikt. ,,Het zakelijke van een congres combineren met het informele van een festival lijkt me echt gaaf." De mannen halen een uitspraak aan die een van hen op een terras in Granada bedacht: ,,Als het doel dat je voor ogen hebt maar groot genoeg is. Mochten er toch beren op de weg komen, dan steekt het doel boven de beer uit. En loop je er gewoon omheen."
Linda Velderman bedient 1200 mensen - De horecavrouw
Haar bedrijf ligt midden op het festivalterrein. Sommige voorbijgangers denken dat Dok H2O een kringloopwinkel is en dat kan Linda Velderman wel waarderen. ,,De typische inrichting is ontstaan doordat mensen eigen spullen meenamen. Het is een huiskamer waar we vooral grote groepen ontvangen. We blijven wie we zijn: Dok H2O. Welke gasten er ook komen. Voor ons is het Kennisfestival een spannend evenement, omdat het nieuw is. Het wordt nog een hele klus om alle bezoekers in twee uurtjes te bedienen zonder dat ze in de rij hoeven te staan."
Erik-Jan Post zet de tenten op in Deventer - De theatermaker
Als organisator van het Talentenfestival Havenwerk, van 27 tot en met 29 mei, is Erik-Jan Post al volop in de festivalsfeer. Daar kan het Grootste Kennisfestival op 25 mei nog wel bij. Hij laat de tenten een dagje eerder opzetten. Hij maakt theater voor en door jongeren. ,,Tijdens het Kennisfestival zullen onze spelers van Het Theaterschip niet optreden, maar we leveren het terrein en de voorzieningen. In ons theater staan straks sprekers en performers. Voor 1200 man hebben ze een grotere zaal nodig, maar we breiden uit met een tent. We delen onze festivalervaring en kennis van podiumtechniek."
Philip van Coevorden levert de boeken - De kennismakelaar
Hij werkt ruim twintig jaar in de 'kennisbranche'. Philip van Coevorden, directeur en eigenaar van Managementboek.nl, ziet in het Grootste Kennisfestival veel mogelijkheden. Hij zou voor zijn bedrijf waarschijnlijk nooit zo'n groot evenement kunnen realiseren. ,,De organisatoren in Deventer werken samen met de provincie Overijssel, daardoor is het haalbaar. Onze events zijn voor 100 tot 200 mensen, we krijgen individuele aanmeldingen. Het Kennisfestival werkt op grote schaal en trekt veel groepen. We houden ons met dezelfde thema's bezig: innovatie en verandermanagement.''
Harold Viscaal laat ondernemers warmlopen - De reclameman
Elke dag zou je een 'heisessie' moeten houden, vindt Harold Viscaal, voorzitter van MKB Deventer. ,,Laat denken en handelen samenvallen. Steek geen energie in weerstand. Innoveren is leuk en kennisuitwisseling is belangrijk. Ik heb het Grootste Kennisfestival onder de aandacht van lokale ondernemers gebracht. Het is een bijzonder icoon voor de stad Deventer. Van oudsher zijn we Boekenstad en dit is de moderne kennisvariant. Hier kunnen instellingen en e-commerce bedrijven elkaar vinden en versterken. Alleen samen zijn we toekomstbestendig."
Anneke van Dijk laadt letterlijk de accu's op - De uitgever
Voor Anneke van Dijk van Vakmedianet Deventer is het Kennisfestival een manier om letterlijk en figuurlijk even op te laden. ,,We creëren met onze boeken een leeshoek waar bezoekers tot rust kunnen komen en waar genoeg energie is om alle telefoonaccu's te vullen." Toen ze de aankondiging van het Kennisfestival zag, wilde ze meteen meedoen. ,,Dit past naadloos bij onze uitgeverij. Van sommige sprekers geven wij het boek uit zoals van Hans van der Loo. Wij organiseren ook events, weliswaar minder groot dan het Kennisfestival, maar met dezelfde thema's. Net als het Kennisfestival durven we voorop te lopen."