Nieuws Marketing

Het mysterie van de butler

In een periode waarin de escape rooms als paddenstoelen uit de grond schieten, is het lastig om origineel te blijven.

Robin Tibbe | Foto: Lenneke Lingmont 2 maart 2016

Erwin evenwel lenneke lingmont

Erwin Evenwel heeft in Wierden een wel heel originele variant van een escape room neergezet. De 37-jarige zelfstandig ondernemer gebruikt een hele villa als decor. Het is op dit moment de enige in Nederland. Waar deze 'villa Woesthof' exact staat, houdt Evenwel geheim. De locatie wordt pas prijsgegeven bij reservering.

Bij een escape room is het de bedoeling dat je in groepsverband raadsels oplost om binnen de gegeven tijd het spel uit te spelen. In de opzet van Evenwel worden de bezoekers direct meegetrokken in het verhaal waarin al vier butlers op mysterieuze wijze zijn verdwenen. De deelnemers krijgen een uur om het op te lossen. "Aan hen de taak om achter het mysterie te komen, door raadsels op te lossen", vertelt de in Utrecht woonachtige Evenwel. "De samenwerking is daarbij heel belangrijk."

VillaMet de villa heeft de ondernemer een bijzondere locatie tot zijn beschikking. Het huis staat al enkele jaren te koop, maar zolang het nog niet verkocht is huurt Evenwel de ruimte. "Ik kende het huis en de vroegere bewoners. Daardoor wist ik dat mijn idee bijzonder kon worden. Het verhaal is ontstaan dóór de villa, want daar hoort een butler bij. Vanuit die gedachte ben ik verder gaan werken en zijn de puzzels bedacht. Het verhaal komt in elke ruimte terug. Ik heb geprobeerd het moeilijk en uitdagend te houden."

Mocht de villa verkocht worden, dan houdt het in Wierden op voor Evenwel. "Maar ik heb in mijn hoofd alweer ideeën waarmee ik aan de slag wil."

50 minutenDat de villa in trek is, blijkt uit de reserveringen. "Elk weekend zijn er groepen. Doordeweeks is de villa niet open, want dan ben ik werkzaam in Utrecht. Daar woon ik ook." Op dit moment hebben ruim tweehonderd groepen zich aan de uitdaging gewaagd. De snelste tijd staat op 50 minuten.

Het idee voor de escaperoom ontstond bij Evenwel doordat hij het voorbeeld zag in een televisieprogramma. "Dat vond ik direct gaaf, want met mijn vriendengroep vinden we het geweldig raadsels op te lossen en spelletjes te bedenken. Daarom heb ik ook de mensen van de villa benaderd en heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Vroeger ging je bowlen, nu kun je reallife raadsels oplossen."

EnthousiasmeHet opzetten van het verhaal, het uitwerken van de puzzels en het testen heeft een half jaar in beslag genomen. In juni konden de deuren worden geopend. "Het leukste proces was misschien wel het bedenken van de spellen. Ik kom van oorsprong uit de horeca, waar ik heb meegeholpen aan events. Twee jaar geleden heb ik besloten voor mezelf te beginnen in de evenementenwereld. In dit project zit nu de meeste tijd, maar ik doe het met alle liefde. Het enthousiasme dat je ervoor terugkrijgt is geweldig. Mensen staan soms bijna te juichen als ze een raadsel hebben opgelost. Je kunt elkaar sterker maken door goed samen te werken. Het helpt als je goed op elkaar ingespeeld bent."

KinderfeestjeDe bezoekers die het einde van het spel niet binnen de tijd halen, krijgen na afloop de oplossingen te horen. Evenwel vindt het belangrijk het spel door te nemen en te laten zien wat bezoekers hebben gemist. "Het is belangrijk het hele verhaal uit te leggen als ze het niet hebben gehaald. Ze willen toch graag weten hoe het nou zit."

De groepen bestaat uit minimaal vier en maximaal twaalf personen. Leeftijd speelt geen rol bij het concept van de villa. "Laatst heb ik een kinderfeestje gehad. Ze vinden het dan wel spannend, maar er zijn geen enge dingen. Daar houd ik zelf ook niet van."