Nieuws Marketing

Horeca in Deventer vaker hele nacht open

In een toenemend aantal gemeenten mogen cafés en discotheken op een later of zelfgekozen tijdstip sluiten. Ook in Overijssel doen gemeenten mee met de trend. In Deventer worden al verruimde sluitingstijden gehanteerd, terwijl in Hengelo en Zwolle de plannen er voor liggen, zo weet Twentsche Courant Tubantia.

Heleen Boex 6 mei 2016

Drinken Uitgaan Stappen Kroeg Horeca Thinkstock

Horecagelegenheden mogen in steeds meer gemeenten langer openblijven of helemaal zelf de sluitingstijd bepalen. Ondernemers vinden daarvoor gehoor met als argument dat spreiding van de uitgaansdrukte overlast en incidenten vermindert.

Minder overlast

Minder regeltjes en meer vrijheid voor de ondernemer vormen de belangrijkste overwegingen om de sluitingstijden vrij te laten. In veel gemeenten vragen de horecabazen om versoepeling van de regels en neemt de politiek deze wens over. Daarnaast wordt spreiding van de uitgaansdrukte als voordeel genoemd. Het zou leiden tot minder overlast voor omwonenden en minder incidenten, doordat het publiek niet op één tijdstip massaal de straat op gaat.

Keerzijde

Niet iedereen gelooft in het nieuwe initiatief. De politie heeft haar twijfels. Bij een proef in Alkmaar bleek dat de sfeer in de late uren juist grimmiger werd. Uit onderzoek blijkt ook dat een proef met verruimde openingstijden in Amsterdam in 2009 juist tot meer overlast leidde en een derde meer drankslachtoffers tot gevolg had.

Overijssel

Ook gemeenten in Overijssel gaan de verruimde sluitingstijden hanteren. In Deventer is het al mogelijk om wat langer in de kroeg te blijven hangen. In Hengelo en Zwolle zijn er plannen om de verruimde sluitingstijden in te gaan voeren.