Nieuws Marketing

Horeca in oude postkantoor

In het voormalige postkantoor aan het Jansplein in Arnhem komt waarschijnlijk horeca. Dat zegt eigenaar Elizen Vastgoed uit Twello.

Henk van Gelder | Foto: Marc Pluim 4 januari 2016

Arnhempostkantoorhoreca1065


"Er zijn gesprekken gaande met belangstellende partijen", zegt Frans Laarman, financieel directeur van Elizen Vastgoed.

Het zal volgens hem nog wel 'een tijdje duren' voordat de interesse leidt tot een huurcontract. Dat klinkt vaag, beaamt Laarman. "Horeca is wel logisch. Het Jansplein ontwikkelt zich steeds meer tot een sfeervol horecaplein", zegt Laarman.

Ingrid Pricken, uitbaatster van het tegenover gelegen eetcafé Sint Jan, weet niet of ze enthousiast moet zijn over de plannen van Laarman. "Nog meer horeca? Mmm...", zegt ze aarzelend.

Pricken heeft in de negentien jaar dat zij met haar man John de Sint Jan runt ze al wat zaken aan het plein zien komen en gaan. In de afgelopen jaren verdwenen de restaurants Zilli en Zeldzaam. Hun plaatsen werden ingenomen door Humphrey's en de Holy Five Beef & Lobster Bar.

Arnhem barst van de nieuwe horeca, beaamt Pricken. Ze wijst naar Stan en Co, verderop aan het Willemsplein. "Weet je, een hotel of zoiets. Dat zou aardig zijn. Heel jammer dat die universiteit er niet is gekomen. Want leegstand is ook niet goed", zegt Pricken.

De komst van Bernard Lievegoed University ketste op het allerlaatste moment af. De brand die in februari 2015 de villa van de particuliere hogeschool in Driebergen geheel in de as legde, verwoestte ook de verhuisplannen naar het oude postkantoor in Arnhem. Bijna twee jaar nadat boekhandel Polare falliet ging, staat het prachtige neogotische gebouw van rijksbouwmeester Cornelis Peters uit 1889 nu te verstoffen. Elizen Vastgoed kocht het postkantoor in 2004 om er een grand café en appartementen in te vestigen. Het werd in 2007 een grand café (La Place) annex boekhandel (Selexyz Dekker van de Vegt). Aan het pand, dat door de aapjes op de gevel ooit de Apenrots werd genoemd, werd voor miljoenen vertimmerd.

In 2013 fuseerde Selexyz met De Slegte tot Polare. Het werd geen succes. Amper een jaar later trok Polare de deur voorgoed in het slot en kwam het personeel op straat te staan. De laatste boeken gingen op maandag 31 maart 2014 over de toonbank. De borden Polare hangen nog steeds aan de gevel. Op de ruit prijkt een sticker van de ABN AMRO Award: 'Polare, beste winkelketen 2013'. Binnen gapen lege boekenkasten.