Nieuws Marketing

'Horeca moet nog meer samenwerken in de stad'

Om Delft gezelliger en aantrekkelijker te maken én te houden voor bewoners en toeristen, dienen de horeca-ondernemers nog meer samen op te trekken, schrijft het AD. Daar is chef-kok Ed Hoogendijk, voorzitter van Horeca Nederland afdeling Delft, van overtuigd. 'Elkaar geen vliegen afvangen, maar iets gunnen.'

Peter van de Stadt 4 april 2016

Ed Hoogendijk (48) heeft eigenlijk wel wat te vieren. Niet alleen is hij als horeca-ondernemer 20 jaar in Delft bezig, hij is ook succesvol als tv-kok. In het RTL4-programma Nederland Proeft trekt hij wekelijks honderdduizenden kijkers. ,,Het is een kwestie van je passie overbrengen, of het nu in mijn eigen zaken is of op televisie,'' meent de eigenaar van bistro De Pijpenla en restaurant Le Mariage, naast elkaar in de Hippolytusbuurt, hartje Delft.

Als horeca-voorzitter zoekt Hoogendijk dus vooral naar samenwerking tussen de Delftse ondernemers. ,,We zijn belangrijker dan we denken. De horeca is in Delft gewoon de belangrijkste bedrijfstak. Niet alleen qua werkgelegenheid, maar ook als het gaat om het leefbaar maken en houden van met name de Delftse binnenstad. Wij maken de stad gezellig. En we moeten blijven samenwerken, blijven veranderen als dat nodig is. Dan krijg je prachtige initiatieven als 'Delft Serveert', het culinaire festival, en 'Uit eten met Ina', de etentjes voor alleengaanden. Je kunt al lang niet meer alleen je eigen straatje schoonvegen en denken: de buurman zoekt het maar uit. Je moet elkaar helpen, dingen gunnen en niet alles voor jezelf houden, zeker in de horeca.''

Cees Helder

De jonge Hoogendijk werkte onder andere bij De Lickebaertshoeve in Maasland, leerde veel van sterrenkok Cees Helder bij Parkheuvel in Rotterdam, maar werkte ook in de keuken van een Van der Valk.

,,Bij elke zaak heb ik wat geleerd. De Lickebaertshoeve is natuurlijk een gerenommeerde tent, toen al. Daar heb ik buiten nog herten staan uitbenen in de bittere kou. Dan hing dat hert daar en kon je je handen warmen in het hert als de ingewanden eruit moesten. En onder Cees Helder werken was zo fantastisch en leerzaam. Maar ook bij Van der Valk heb ik veel geleerd, zoals 'stampen' in de keuken, snelheid.''

Hoogendijk staat volgens eigen zeggen al sinds zijn 14de jaar in de keuken. ,,Als jong mannetje stond ik ook altijd bij mijn moeder in de keuken, kijken hoe zij het eten klaarmaakte. Mijn vader had een tenniscentrum, waar ik in de keuken in mijn vrije tijd aardappelen stond te schillen. Daar is mijn passie voor koken eigenlijk vandaan gekomen.''

Zonder vrouw Miranda (met wie hij al 24 jaar mee samen is) geen Ed, benadrukt hij. Hij leerde haar kennen toen hij met zijn vader in Rotterdam-Zuid twee restaurants (Montmartre en Champs Elysees) en een brasserie (Place du Tetre) begon. ,,We hadden 81 sollicitanten. Nummer 81 die binnenstapte was Miranda. De rest is geschiedenis.''

Nadat hij eerder al twee jaar tv-ervaring opdeed voor een kookprogramma met Viola Holt op de lokale Rotterdamse zender RNN, klopte het RTL4-programma Nederland Proeft bij hem aan. Of hij zin had om met presentator Winston Post op locaties in Nederland bijzondere streekproducten te ontdekken en daarmee ter plekke te koken: van regionaal topvlees en vergeten groenten tot bijzondere peren. Dat had Hoogendijk en inmiddels zijn er al achttien afleveringen opgenomen. Met succes, want elke zondag om half zes kijken er honderdduizenden fans. ,,Afgelopen aflevering waren er bijna een half miljoen kijkers. Dat is geweldig voor zo'n programma op dat tijdstip.''