Nieuws Marketing

Huizenmarkt bruist in Enschede

ENSCHEDE - De woningmarkt in Enschede behoort tot de meest dynamische van Nederland. Tegelijkertijd stijgen de prijzen van woningen hier minder dan landelijk. Ook andere studentensteden, zoals Groningen en Leiden, doen het opmerkelijk goed, net als grote steden als Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Eindhoven.

Van onze redactie 27 januari 2016

Huis Verkocht Woningmarkt ANP

Punten waarop Enschede volgens het onderzoeksbureau van makelaarsvereniging NVM hoog scoort zijn:

De krappe markt (de verhouding tussen aanbod en transacties is laag) De verkoopquote (verhouding tussen het aantal verkopen en het aantal woningen dat te koop staat) De instroomquote (percentage nieuw aanbod dat op de markt komt - hoe hoger hoe beter, want nieuw wordt beter verkocht) De verkooptijd (de tijd die het duurt om een woning te verkopen is in Enschede iets korter dan gemiddeld in Nederland)

Een verklaring voor de dynamiek van de woningmarkt in Enschede is moeilijk te geven, zegt voorzitter Steven Elst van NVM Twente, tevens makelaar bij Thoma Post Jr. "Want er is nooit onderzocht waarom kopers voor een bepaalde plaats kiezen."

Studenten blijven plakkenMede op basis van ervaringen van collega-makelaars kan hij wel stellen dat steeds meer jonge mensen na hun studietijd in Enschede blijven en dat zij nu eerder tot het kopen van een huis overgaan. "Deze groep zorgt er in belangrijke mate voor dat de doorstroming op de woningmarkt in Enschede goed op gang komt", aldus Elst. De lage hypotheekrente van dit moment draagt daar ook aan bij.

AantrekkingskrachtDaarnaast is Enschede als stad om te wonen de laatste jaren veel aantrekkelijker geworden, aldus de voorzitter van NVM Twente. "De stad leeft en heeft een sterke regiofunctie. Enschede heeft veel gedaan om het centrum nog aantrekkelijker te maken. Hengelo doet het ook goed, mede door de vele mooie woonwijken, waar Enschede haast jaloers op kan zijn. Maar in Hengelo is de binnenstad lang niet zo aantrekkelijk als in Enschede", meent de makelaar.

Herstel begint in stedenVolgens Elst is het bovendien een gegeven dat de woningmarkt vanuit een crisisperiode het eerst herstelt in de grotere steden. Waaronder Enschede dus. Het aantal verkochte woningen in Enschede was in het laatste kwartaal van 2015 hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral relatief goedkope appartementen en vrijstaande woningen in het hogere prijssegment deden het goed.

PrijsontwikkelingEen punt waar Enschede laag op scoort is de prijsontwikkeling. Deze blijft achter bij de landelijke ontwikkeling. Sinds het dieptepunt op de woningmarkt, in 2013, zijn de prijzen in Enschede met 3,5 procent gestegen. Landelijk is dat percentage 8,2.

Foto: ANP