Nieuws Marketing

IBN levert groenten uit Maashorst

Edith Verwegen 5 januari 2016

Groentenverbouwen1065

Achter ziekenhuis Bernhoven, aan de Hooistraat in Uden, ligt een stukje land. Op dit moment is het vooral kaal, maar wie komend voorjaar langs het lapje grond komt, moet een weelderige groentetuin zien. De groentetuin van IBN. In de tuin werken nu vijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze verbouwen er allerlei groenten die vervolgens naar boerderijwinkels in de Maashorst gaan.

De groentetuin is sinds vorig jaar in gebruik. Het is een onderdeel van het grote project 'Meer Maashorst'. Kosten voor het project bedragen ruim 450.000 euro, zo'n 227.000 euro komt uit het subsidiepotje van de provincie.

"We hebben 2,5 hectare grond aan de Hooistraat maar nu is slechts 25 procent daarvan in gebruik", vertelt Tiny van Schijndel van IBN in het Brabants Dagblad. "Het is de bedoeling dat we komend jaar de helft van die 2,5 hectare gaan gebruiken."

De groenten in de IBN-tuin worden zo biologisch en ecologisch mogelijk verbouwd. "We zijn druk in gesprek met boerderijwinkels waar we de groenten kunnen afzetten. Het is namelijk niet de bedoeling dat wij zelf een winkel gaan runnen. We willen de winkels die er zijn versterken."

Ook wordt samengewerkt met Van de Valk in Cuijk en Heerkens in Nistelrode. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de groenten ook bij het ziekenhuis terecht kwamen, maar dat is volgens Van Schijndel nog niet zover. "Dat is ook lastig omdat je in een ziekenhuis met allerlei eisen en regels op het gebied van voedsel te maken hebt. Maar we willen toch aansluiting zoeken bij het ziekenhuis. Er moet nog een wandelpad vanaf het ziekenhuis naar onze tuin komen zodat bijvoorbeeld mensen die revalideren hier naartoe kunnen wandelen."

Komend jaar gaat IBN behoorlijk investeren om het project rond de groentetuin verder op te zetten. Er komt een kleine tractor om het land te bewerken en er moet een gebouw worden neergezet waar de groenten gewassen kunnen worden.

In de groentetuin worden niet alleen de populaire 'vergeten groenten' verbouwd. "Het zijn soms ook niet voor niets vergeten groenten", aldus Van Schijdel. "Dat komt ook doordat ze moeilijk te verbouwen zijn of omdat de opbrengst laag is. Maar al doende leren we ook weer. En het is wel leuk dat er in de zomer vaak mensen langs de groentetuin fietsen en ons ongevraagd van advies voorzien."