Nieuws Marketing

'Ik voel me het best in een lekker jachtig bestaan'

En o ja, Jon Herselman is ook al achttien jaar wethouder in Kapelle. Met genoegen, al zal de 'HWS-affaire' altijd aan hem blijven kleven. ,,Dat is de zwartste bladzijde uit mijn politieke bestaan, en ook van mijn hele leven" verteld Herselman aan BN De Stem.

Rolf Bosboom 14 maart 2016

Jon herselman wethouder zeeland ondernemer en voelbalfan

De ringtone van zijn mobiele telefoon is de Feyenoordhymne. Het is de dag na de gewonnen halve bekerfinale tegen AZ. Jon Herselman (47) stuitert nog van opwinding. ,,Dat is mijn uitlaatklep. Als je naast me zou zitten in De Kuip, zou je met open mond naar me kijken. Dan gooi ik er alles uit. Ik ben echt fanatiek, in woord en gebaar. Ik kan niet twee keer drie kwartier op een stoeltje blijven zitten. En het was geweldig. Met wat ik daar heb meegemaakt, kan ik er weer een paar dagen tegenaan."

Maar hij heeft zich ook 'enorm verbaasd' over - of beter gezegd: geërgerd aan - de extreme politiemacht die op de been was. ,,Feyenoord-AZ! Dat kan nog gemengd zitten, want het bijt elkaar niet. We hebben allebei een bloedhekel aan Ajax, dus dat schept een band. Maar het was gisteravond niet normaal meer. Dan kan ik mijn mond niet houden en begin ik te praten tegen die agenten. 'Het is te zot voor woorden dat jullie hier staan, want jullie hebben geen sodemieter te doen.' Je zou eens moeten uitrekenen wat dat heeft gekost."

Het is een symptoom, zegt Herselman. Uit vrees als verantwoordelijke te worden aangewezen als er wat fout gaat, heeft de politiek de neiging zeker bij evenementen de risico's tot in het extreme af te dekken. ,,Het is doorgeslagen. De angst regeert en dat is een legitimatie om alle registers open te trekken. Ze durven de verantwoording niet te nemen. Ik erger me aan politici die, plat gezegd, geen ballen hebben. Jaknikkers die alles op de automatische piloot doen om maar niet van het pluche te hoeven gaan."

Zelf ben je al achttien jaar VVD-wethouder in Kapelle. Volgens het weblog van database Overheid in Nederland ben je zelfs de op één na langst zittende wethouder van Nederland.,,Dat is echt nieuw voor mij. Dat vind ik wel een leuk feitje. Ik weet dat ik er lang zit. Sommigen zullen zeggen: te lang. Ik roep al vanaf jaar twaalf binnen de partij: het wordt tijd dat er iemand anders komt. Drie periodes is genoeg. Maar dan word je toch weer gevraagd en ik heb met de ambtenaren nog steeds hartstikke goed contact. Bij verkiezingen heb ik nog nooit uit de uitslag hoeven proeven dat de mensen in Kapelle mij niet meer pruimen. Dat is wel een legitimatie om door te gaan."

Beschouw je het als een verdienste dat je er al zo lang zit?,,Ach, ik doe mijn ding. Politiek is een van mijn activiteiten, maar ondernemer zijn vind ik eigenlijk veel leuker. Als ik op vakantie met mensen in gesprek raak en ze vragen wat ik doe, dan zeg ik altijd: ik ben ondernemer. Ik voel me ondernemer. Ik heb een eigen administratiekantoor, tot voor kort had ik samen met mijn vrouw een sportzaak en binnenkort openen we een horecatent. En ik doe óók nog wat in de politiek."

Het ondernemen zit ook in je bloed?,,Ik kom ook uit een ondernemersgezin. Mijn vader en moeder hebben een boekhandel op het dorp: Lectori. Mijn vader had vroeger een drukkerij. Die is van mijn opa op mijn vader overgegaan. Ik was degene die daarmee brak. Ik hou wel van tradities en er is ook een periode geweest dat ik vond dat ik die in stand moest houden, maar mijn hart lag niet in de grafische sector. Ik ben weliswaar opgegroeid in de drukkerij, was er in de vakanties altijd te vinden, maar toch had ik er niet zoveel mee."

Maar nu bestaat de drukkerij niet meer.,,Die werd een paar jaar geleden overgenomen door niet de juiste mensen. Ik heb met mijn vader het verkooptraject gedaan. Ik zeg altijd dat ik een behoorlijke mensenkennis heb, maar in dit geval heb ik het compleet mis gehad. Het ergste vond ik dat werd gezegd: 'Drukkerij Herselman is failliet'. Die naam had men behouden, maar de link met onze familie was er al twee jaar niet meer."

In de Kapelse politiek lag je de laatste jaren vaak onder vuur. Raakt je dat?,,Ze vinden me soms te dominant. Dat heeft ook met ervaring te maken, dossierkennis. Als ik mensen wil overtuigen, doe ik dat altijd met argumenten. Ik heb een eigen mening en die ventileer ik ook, net als gisteravond bij De Kuip. Als ik het ergens niet mee eens ben, krijgt iemand dat vroeg of laat te horen. Ik ben nu eenmaal recht voor z'n raap. Niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Zeker in de vorige collegeperiode hebben sommigen het mij zeer lastig proberen te maken."

Daarbij werd ook je integriteit ter discussie gesteld.,,In al die achttien jaar heeft het integriteitsverhaal zich altijd wel afgespeeld. Het is ook in het algemeen een belangrijk onderwerp geworden. Feit is dat we in Kapelle parttimewethouders zijn. We worden dus in principe geacht ook wat bij te verdienen. Ik ben ondernemer. Dat betekent dat je ook in aanraking kunt komen met zaken die de gemeente raken. Dat gebeurt een paar keer op een jaar. Het gaat erom dat je daar transparant in bent. Bepaalde mensen maken dat verhaal onnodig groot en gaan automatisch aan je integriteit twijfelen. Daar heb ik wel een probleem mee. Mijn hart ligt in Kapelle. Ik kom uit deze gemeenschap en doe ook veel dingen vrijwillig voor die gemeenschap, zoals het organiseren van de Kapelse Dag. Met name burgemeester Stapelkamp heeft daar veel problemen mee gehad. Hij vindt eigenlijk dat dat allemaal niet samen kan."

Als het zo gevoelig ligt, waarom stop je dan niet gewoon als wethouder?,,Zo zit ik niet in elkaar. Ik ben een doorzetter. Toch heb ik er één keer wel over gedacht. Dat was in 2011 in de HWS-zaak, het hoogwerkersbedrijf in Kapelle dat werd verdacht van witwaspraktijken en betrokkenheid bij drugshandel. Dat was een klant op mijn administratiekantoor. Eén keer per kwartaal maakte ik een btw-aangifte en dat was het. Maar er ontstond een vuil politiek spel. Tegenstanders probeerden me pootje te lichten. Voor ik het wist werd ik meegezogen in een verhaal alsof ik Al Capone was, de grote regisseur van een drugskartel voor heel Zeeland. Toen is er een nacht geweest dat ik geen oog dicht heb gedaan."

Waarom ben je toen toch aangebleven?,,Op donderdag heb ik tijdens de training alles van me af gevoetbald. Eenmaal thuis zei ik: ik blijf strijden. Als ik opgeef, dan is het alsof ik echt bij dat hele gebeuren betrokken ben geweest. Toch zal die zaak altijd aan me blijven kleven. Je kunt veel van me zeggen, maar niet dat ik onbetrouwbaar ben. Het was de zwartste bladzijde, niet alleen van mijn politieke bestaan, maar van mijn hele leven.

Dat heeft een behoorlijke impact gehad. Gelukkig is de partij achter me blijven staan. Dat heeft me overeind gehouden, want vanuit het college heb ik nul komma nul steun ervaren. Dat was ook het vervelendste college waarin ik heb gezeten. Met tegenzin ging ik naar de vergaderingen. Dat had met verschil van opvattingen te maken, maar ook met vertrouwen in elkaar, en dan met name in mij. Dat was niet leuk samenwerken."

Je bent ook fanatiek sporter. Heb je daar nog tijd voor?,,Sport is mijn passie, zowel passief als actief. Tot mijn 45e heb ik in het eerste van Kapelle gevoetbald. Het laatste seizoen heb ik bijna geen minuut gemist. Dat geeft wel aan dat ik nog superfit ben, al moet ik er wel steeds meer moeite voor doen. Ik speel nog in het tweede. Een potje voetballen vind ik heerlijk. Het is voor mij een reiniging van lichaam en geest. Al bij de warming-up ben ik alles kwijt.

Net kreeg ik de papieren binnen voor de marathon van Rotterdam, op 10 april. Ik weet nu al: die laatste tien kilometer door Kralingen worden zwaar. Dat is verstand op nul en met blik op oneindig richting de Coolsingel. Maar het mooie is het gevoel nadat je de finish bent gepasseerd: ik heb het toch weer gefikst. Ik wil ook altijd een fatsoenlijke tijd neerzetten. Dat gaat steeds moeilijker als je zo weinig traint. Dat is een kwestie van tijd. Maar als ik het niet druk heb, heb ik het niet naar mijn zin. Ik zit het beste in mijn vel als ik een lekker jachtig bestaan heb."

Samen met je vrouw, zwager en neef open je volgende week een horecazaak op de Grote Markt in Goes: 32 Eten en Drinken. Waarom niet in Kapelle?,,Dat is op zich jammer. Maar het is heel simpel: horeca in Kapelle is het net niet. Zo'n tent als dit kun je daar niet doen. Daar heb je een aansprekende locatie voor nodig. Ik geloof in de Grote Markt in Goes. We zitten in het pand waar Won Yip ooit is begonnen. Mijn vrouw en mijn neef doen het dagelijkse werk.

Dat heeft wel consequenties voor het privéleven, omdat mijn vrouw op andere tijden dan nu gaat werken. Horeca is vooral werken op momenten dat andere mensen vrij zijn. Het is een leuke uitdaging, maar het zal nog wel even zijn weg moeten vinden. Zelf wil ik bijvoorbeeld bij 25+-avonden achter de bar gaan staan."

Heb je niet de ambitie gehad om bestuurlijk een stap hoger te gaan?,,Er wordt soms geroepen: wanneer word je burgemeester? Dat heb ik nooit geambieerd. Dat is niet te combineren met mijn ondernemersbestaan. Dan zou ik alles moeten opgeven en dat heb ik er niet voor over. Als burgemeester zit je ook in een glazen huisje, terwijl ik gewoon na het voetbal met de jongens een biertje wil drinken.

Karla Peijs heeft me, als commissaris van de koningin, wel eens gevraagd, maar ik zei: dat gaan we niet doen, Karla. Het zal dus wel bij het wethouderschap blijven. Daar heb ik het weer reuze naar mijn zin, dus waarom zou ik ook?"