Podcast De Zo Genaamde Podcast

Het verhaal achter de naam Innocent: 'Het zegt alles, maar vergt ook uitleg'

Sinds jaar en dag kom je de sympathieke flesjes overal tegen. Met en zonder 'mutsje'. De sappen en smoothies van Innocent. Gezond, vrolijk en kleurrijk. Maar de naam zelf? In De Zo Genaamde Podcast ontdekt naamexpert Floris Hülsmann de bijzondere verhalen achter merknamen.

Dezogenaamdepodcast innocent 1

Naam-expert Floris Hülsmann op bezoek bij Head of Brand Jiri Staats (links) in het in Amsterdam gevestigde Innocent-kantoor.

Van onze redactie 12 december 2022

Jiri Staats, Head of Brand bij Innocent, vertelt Floris Hülsmann in deze derde aflevering van De Zo Genaamde Podcast (bijna) alles over de merknaam van de van origine Engelse sappen en smoothies. Om met de meest brandende vraag op de lippen van start te gaan: zo'n naam - 'Innocent' - is nogal een forse belofte. Want hoe onschuldig zijn de producten eigenlijk, doet het merk zijn naam eer aan?

,,De naam zegt alles, maar vergt ook uitleg'', antwoordt Staats. ,,Het is een belofte en ik geloof dat we de belofte waarmaken. Het is simpel: we maken drankjes en proberen goed te doen voor de omgeving. Qua duurzaamheid, maar ook door terug te geven aan goede doelen. En door niks geks in onze drankjes te stoppen.''

''Het is simpel: we maken drankjes en proberen goed te doen voor de omgeving. Qua duurzaamheid, maar ook door terug te geven aan goede doelen''

Jiri Staats, Head of Brand Innocent

De eerste stappen van Innocent: veldonderzoek op een jazzfestival in Londen

Innocent heet in elk land waar het verkrijgbaar is Innocent. Wel wordt het product in elk land met een op de regio afgestemde campagne in de markt gezet in de taal van het land. Dat maakt het dat de sappen en smoothies ondanks de Engelstalige naam door veel Nederlanders ook als een Nederlands merk wordt gezien. Echter, dat is niet het geval. Het bedrijf is eind jaren negentig door drie studiovrienden in Londen opgericht. Waarom smoothies en niet een elektrisch bad (geen grap, dat was een eerder businessplan van de drie ondernemers)? Het idee ontstond na een avond iets te veel bier in een pub, een kater de volgende ochtend en een eenvoudig, lekker en gezond product voor na een avond alcoholisch doorzakken.

In deze podcast hoor je op welke bijzondere wijze de oprichters onderzochten of een smoothie op de markt brengen een slim idee was. Locatie van het onderzoek: een jazzfestival in de Britse hoofdstad. ,,De vraag aan de proevende bezoekers: 'moeten wij onze baan opzeggen om deze smoothies te gaan verkopen?''', aldus Staats die vertelt hoe de opmerkelijke proef uiteindelijk verliep. Verder hoor je wat een eerdere naam van Innocent was. Iets totaal anders, kunnen we alvast verklappen.

Lees ook: Het uitgekookte verhaal achter de merknaam van maaltijdservice Uitgekookt

Van Berry Set Go tot Citrus Shield: achter elke naam een ander verhaal van Innocent

Het is lang niet bij iedereen bekend dat Coca-Cola voor het overgrote deel eigenaar van het sap- en smoothiebedrijf is. Wat dat betekent voor de bedrijfsvoering hoor je ook van Jiri Staats. Net als het verhaal achter de namen van de soorten sapjes en smoothies. Van Berry Set Go tot Citrus Shield. In ons land Engelstalige namen, maar dat is lang niet overal het geval, legt de Head of Brand uit. Plus: hoe zit het met het ontwikkelen en de productie van de verschillende drankjes en wat is de rol van Rotterdam in het succesverhaal? Tot slot hebben host en gast het uitgebreid over de goede doelen en wat Innocent moet doen en laten om B-Corp te zijn en te blijven.

Benieuwd naar het complete verhaal achter Innocent? Luister dan de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen. Volgende week het verhaal achter de merknaam Fonq.

Lees ook: Transloetje, Edison the Petit en Floatzac: elke productnaam Fatboy combineert lol met kwaliteit

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details