Nieuws Marketing

Ja, ik wil... voor drie tientjes

Een trouwjurk voor 29,99 euro. Waar veel bruiden honderden of duizenden euro's neerleggen voor hun jurk, kunnen ze bij Zeeman terecht voor drie tientjes. De mooiste dag van je leven, low budget.

Esther de Kloe 10 februari 2016

Zeemantrouwjurk

Maaike en Marlou uit Breda weten het zeker. Ergens volgend jaar, het liefst in de zomer, gaan de dames een geregistreerd partnerschap aan. Allebei in de witte jurk van Zeeman die ze gisteren op de kop wisten te tikken, bericht het AD.

De 26-jarige Maaike zette de wekker en had dinsdagmorgen geluk achter haar laptop. Vriendin Marlou (29) wist later op de dag een jurk uit de tweede partij te bemachtigen. Marlou mocht de jurk al even passen voor de foto. "Hij zit superfijn en valt heel mooi. Ik voel me er echt heel vrouwelijk in." Ook vriendin Maaike is blij verrast. "Ik had toch een beetje in mijn hoofd dat het een Zeemanjurk is." Maar toen Maaike haar vriendin in de budgetjurk zag, was ze verkocht. "Ik moest bijna huilen."

Achter het netAndere bruiden visten gisteren achter het net. Maar er is nog hoop: niet alle 1500 jurken zijn verkocht. De laatste levering van 500 stuks wordt begin volgende week verwacht, uitsluitend online te verkrijgen. Op Marktplaats wordt de budgetjurk ook al aangeboden. De meeste adverteerders vragen 30 tot 60 euro, maar de biedingen lopen soms al op tot meer dan 500 euro.

Stylist Fred van Leer vindt de jurk er op het oog prima uitzien. "Maar voor 30 euro kun je geen hele mooie stof verwachten en je hebt zo'n jurk toch de hele dag aan. Als je hem dan uittrekt, wil je ook nog fris ruiken voor je man of vrouw. Ik kan niemand in de portemonnee kijken, maar als je geen geld hebt om te trouwen, dan moet je het gewoon niet doen."

JankenVan Leer vindt het jammer dat de romantiek van het uitzoeken is verdwenen. "Met één druk op de knop krijg je een trouwjurk thuisgestuurd, terwijl het juist zo leuk is om met een vriendin, je moeder en schoonmoeder de perfecte jurk te vinden. Zestien trouwjurken passen en dan janken omdat je de perfecte hebt gevonden. Voor alle vrouwen is dat een bijzonder moment."

Bruidswinkels noemen de opvallende actie van Zeeman dan ook geen serieuze concurrentie. Eigenaar Alexandra van bruidswinkel Covers Couture in Utrecht begrijpt de gekte wel. "Ik vind het een geweldige actie en ik ben blij voor de dames die een jurk hebben kunnen kopen. Maar ik denk dat weinig mensen er in trouwen, want het past niet bij de beleving van een trouwerij."

Mooiste dag van je levenOuarda Zaghdoud van Maziana in Amsterdam, denkt evenmin dat de jurk veel op bruiloften te zien zal zijn. "Ik doe dit werk al 9 jaar en kan me niet voorstellen dat bruiden zo een jurk kopen. Het moet de mooiste dag van je leven zijn, daar past zo'n jurk niet bij."

De 28-jarige Carolien uit Tilburg is het daar niet mee eens. Zij werd op de actie gewezen door haar aanstaande, met wie ze op 4 juli in het huwelijksbootje stapt. "De jurk is simpel, maar stijlvol. Geen toeters en bellen, daar houd ik van. We trouwen op maandagochtend met alleen de getuigen erbij. De zaterdag daarna geven we een feest voor vrienden en familie. Voor die gelegenheid ben ik op zoek naar een mooie galajurk, maar voor het kleine trouwen zocht ik een lieve, leuke en goedkopere jurk." De prijs gaf de doorslag. "Van het bespaarde geld gaan we op huwelijksreis, dat is ook veel waard."

Van Leer heeft nog wel een tip voor de kopers: "Ga naar een kleermaker en laat hem perfect op maat maken. Het is belangrijk dat hij goed zit." De kleermaker kan meteen ook de broodnodige aanpassingen doen, zegt de stylist. "De jurk is niet heel bijzonder. Hij heeft geen klein mouwtje, terwijl elke vrouw daar knapper van wordt. Je kan hem ook korter laten maken. Het is belangrijk om na te denken over hoe je de jurk verder afstijlt."

Maaike en Marlou hebben dat al gedaan. "We willen wel dezelfde jurk, maar in een andere stijl. Met een kettinkje, oorbellen of iets voor in het haar zie je er net iets anders uit", aldus Maaike.