Nieuws Marketing

Keuze zat voor plasser in Zwolle

Bij hoge nood kun je niet meer terecht bij de Zwolse V&D. Waar nog wel? Nou, bijvoorbeeld bij Malu in de Hema!

Kenneth Stamp | Frans Paalman 18 februari 2016

Malu trinidad frans paalman 1 1

Het was altijd zo gemakkelijk: even snel de Zwolse V&D binnenwippen als je nodig moest, om vervolgens weer vlug verder te shoppen. Maar met het faillissement van het warenhuis moet de Zwollenaar elders zijn 'La Plas' doen. Heel ver hoef je als shopper met een volle blaas gelukkig niet te lopen voor dat ultieme gevoel van verlossing.

InvalidetoiletTegenover de inmiddels gesloten V&D staat namelijk Otto Eisinga. Samen met zijn drie collega's van de gemeente Zwolle bewaakt hij de geparkeerde fietsen op het Meerminneplein én is hij verantwoordelijk voor het onderhouden van het toiletgebouwtje dat daar staat. Op het bord staat 'invalidetoilet', maar daar doet Eisinga niet zo moeilijk over. "Weet je, eigenlijk mag iedereen hier gewoon plassen", zegt hij nadat hij een hap heeft genomen van zijn gebakken vis. "En gratis, want het leven is al duur genoeg."

GratisDat had Menno van Zon van lunchroom Blocks niet beter kunnen verwoorden. Ook in zijn restaurant, middenin de Diezerstraat kun je gratis toiletteren. "Als klein jongetje voelde het altijd als een bevrijding als ik na een half uur ophouden eindelijk bij een winkel mijn plas kon doen", zegt Van Zon. "Ik vind het belachelijk dat de meeste winkels hier in de straat dat simpelweg niet toestaan. Wij doen niet zo moeilijk. Hier in de straat weet inmiddels iedereen dat je bij ons gratis kan plassen, ook als je hier niet luncht. Zelfs de straatverkopers weten ons inmiddels te vinden."

ToiletjuffrouwEen paar deuren verderop, bij de Hema in de Diezerstraat, is urineren een iets grotere aanslag op de portemonnee. Maar voor veertig cent zorgt Malu Trinidad (50) er wel voor dat klanten zo schoon en fris mogelijk hun kleine boodschap kunnen doen. Ze is misschien wel de laatst overgebleven toiletjuffrouw van de Zwolse binnenstad en doet haar werk met een glimlach. "Het is een hartstikke gezellige baan, want je ontmoet de hele dag door nieuwe mensen", vertelt ze tussen de bedrijven door.

De van origine Filippijnse vrouw werkt sinds december als toiletjuffrouw in de Hema, samen met haar twee vriendinnen. De drie pachten de toiletten, maar dragen een Hema-trui om verwarring onder klanten te voorkomen. Sinds de sluiting van de V&D ziet Trinidad steeds meer toiletklanten. "Het wordt hier drukker en drukker. Misschien omdat de mensen weten dat het hier altijd netjes is. Daar doe ik ten minste mijn best voor."

Op de foto: Malu Trinidad