Nieuws Marketing

Klein neemt Foka over

Leon van Heel | Foto: HH 13 januari 2016

Fokarotterdam1065

De befaamde Rotterdamse fotozaak Foka is overgenomen door Jeroen Klein, bekend van de gelijknamige elektronicaketen. "Het blijven aparte zaken,'' bezweert Klein in het AD.

"Foka is een veel te sterk merk om op te laten gaan in een ander winkelconcept.''

Klein kan zich wel voorstellen dat 'bepaalde partijen' gezamenlijk worden ingekocht. "Verder blijft alles gescheiden. Van uitwisseling van personeel zal geen sprake zijn, want iedere winkel heeft zijn eigen specialisten. Vooralsnog bestaat de samenwerking alleen uit kennisuitwisseling."

Klein, eerder commercieel directeur van het gelijknamige familiebedrijf uit Barendrecht, heeft het meerderheidsbelang in Foka op persoonlijke titel verworven. ,,Het is een bedrijf waarvoor ik altijd bewondering heb gehad. Het bestaat sinds 1924 op de hoek van de Oostzeedijk en de Admiraliteitsstraat. Een snoepwinkel voor fotoliefhebbers.''

Net als Foto Klein is Foka (de afkorting van Foto Optiek Kino Albers) een familiebedrijf. Foka-directeur Ed Albers is teruggetreden. Hij is de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd.

Albers staat ook bekend om zijn dierenliefde. Herhaaldelijk looft hij beloningen uit aan mensen die dierenmishandelaars opsporen. In 2005 hing hij een groot protestbord aan de Foka-gevel met een teller die per seconde aangaf hoeveel biggen onverdoofd in Nederland werden gecastreerd.

GegroeidDe plannen voor de overname zijn in de loop van vorig jaar gesmeed en in december beklonken. ,,Het is een klein wereldje. We komen elkaar geregeld tegen en zo is dit plan gegroeid.'' Hoeveel Jeroen Klein voor het meerderheidsbelang heeft neergeteld, wil hij niet zeggen.

Het vier decennia oude Klein heeft 34 zaken, met name in Zuidwest-Nederland en een webshop. Het hoofdkantoor en magazijn staan in Barendrecht. Foka heeft één winkel, wel meteen een van de grootste speciaalzaken van Nederland. Deze winkel verkoopt ook via internet. Jeroen Klein gelooft in die combinatie. "Elektronica wordt veel online verkocht, maar er is altijd een groep klanten die de spullen eerst in de winkel wil zien en vergelijken.''