Nieuws Marketing

Kunstenaar vult lege winkels met schijn

Het doet Henk Adriaan Meijer pijn aan de ogen als hij al die lege winkelpanden in Olst ziet. Het raakt hem ook in zijn hart, zegt hij. Hij wilde niet langer lijdzaam toezien. Schrijft de Stentor. De leegstand in Olst voel je zelfs in je hart?

Martin Vink l Foto: Henk Adriaan Meijer 3 juni 2016

Legewinkel

"Man, er is hier een boel verdwenen... De groenteboer, de slager, de bakker, noem maar op. Het dorp kampt met een grote leegstand. Dat doet pijn." "Ik heb met iemand van de ondernemersvereniging gesproken. Heb tegen hem gezegd: 'Als jullie wat willen met Olst, moet je het dorp apart maken. Dat toeristen later tegen anderen zeggen: 'Wat ik daar nou heb gezien? Je moet er ook eens gaan kijken'."

Hoe kan Olst aantrekkelijker worden?"Ik heb allerlei panden in Olst gefotografeerd. Ben aan het fotoshoppen gegaan. Ik heb sfeerbeelden ontworpen voor op plakfolie. Die komt aan de buitenkant op ramen, waardoor er een schijnwerkelijkheid ontstaat. Zo krijg je meer levendigheid."

Een voorbeeld?"Het pand naast Reisburo Salland staat al lang leeg. Met de plakfolie bied ik daar zogenaamd een inkijkje in een supermarkt. Zo zie je mensen met een kar lopen, schappen met kruiden. De eigenaar van het pand wilde wel dat er ruimte overbleef om aan te geven dat het gebouw te huur is. Dat heb ik in een aanbiedingsbord verwerkt."

Welk pand fleur je nog meer op?"Het voormalige Blokkerpand, op de hoek Hendrik Droststraat en G.J. Kuiperstraat. Ik dacht: 'Wat zou het leuk zijn als mensen vanaf dat punt de IJssel kunnen zien.' Dus heb ik een ontwerp gemaakt, met daarop de rivier."

Het creëren van een nep-werkelijkheid zien we ook terug in je werk als glaskunstenaar.

"De werkelijkheid is subjectief. We kijken er op onze eigen manier naar. Het is toch mooi als er iemand zegt: 'Verrek, hier zit een supermarkt'. Dan kijken ze nog eens, en zien dan dat het geen echte supermarkt is. Ik laat graag mensen zich verwonderen over een zogenaamde werkelijkheid."

Volgen nog meer winkelpanden in Olst?"Dat hangt mede van de ondernemersvereniging af, mijn opdrachtgever. De kosten? Ongeveer zeshonderd euro voor beide panden. Alles wat leegstaat, kun je volplakken. Maar we moeten er geen pretpark van maken."