Nieuws Marketing

'Maak je als ondernemer nuttig buiten het bedrijf'

Henk van Gelder 6 januari 2016

Binnenwerken1065

Elke ondernemer uit Arnhem zou 5 procent van zijn werktijd buiten zijn bedrijf moeten besteden aan zijn straat, wijk, een nuttig of een maatschappelijk doel.

Die oproep doet voorzitter Bart van Meer van Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) in De Gelderlander. Ondernemers dienen verder te kijken dan alleen het eigen bedrijf. "De gemeente kan niet alles. Er is één methode: ga samenwerken.''

Tijdens de OKA-nieuwjaarsreceptie in een bomvol hotel en congrescentrum Papendal introduceerde Van Meer gisteravond voor vierhonderd ondernemers zijn 5 procentsnorm. Een ondernemer maakt al gauw vijftig uur per week, rekent Van Meer voor. "Besteed daarvan 2,5 uur aan andere dingen dan je eigen bedrijf. Ga samenwerken. Ga in een bestuur zitten. Gun elkaar wat. Dat vergt energie, maar zou voor de stad een enorm effect veroorzaken."

De OKA-voorman vraagt het bedrijfsleven af te rekenen met de Arnhemse mentaliteit van 'na regen komt... hagel'. "Omarm nieuwe ideeën. Sabel niet alles neer."

Zijn ondernemersclub is één van de initiatiefnemers voor een groot jaarlijks juridisch congres in Arnhem. "De succesvolle lobby voor behoud van het gerechtshof heeft doen beseffen dat dit een topregio is qua juridische dienstverlening. Arnhem heeft de Rechtbank Gelderland, het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, het Arrondissementsparket Oost-Nederland (het Openbaar Ministerie dat de rechtbanken in Overijssel en Gelderland bedient, HvG). De Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een geweldige rechtsfaculteit, de HAN een goede juridische afdeling. Er zijn grote advocaten- en notariskantoren. Die krachten en kennis willen we bundelen."

Het congres kan belangrijke juridische thema's aansnijden zoals de privacywetgeving. "In het ziekenhuis tappen we straks zelf ons eigen bloed af. Wat gebeurt er met de data?"