Kennis Marketing

5 manieren om klanten te behouden

Wat zijn de manieren om klanten te behouden? Een bestaande klant behouden kost tot 7x minder inzet en energie dan het vinden van een nieuwe. Toch vinden veel ondernemers het lastig om dit goed voor elkaar te krijgen.

Van onze redactie 23 februari 2022

Manier klant behouden

Het behouden van klanten: zo doe je dat

Dus zoek je naar manieren voor het behouden van klanten? Met deze 5 tips krijg je dat als ondernemer voor elkaar:

  1. Blijf met klanten in gesprek

  2. Gun ze een speciale aanbieding

  3. Beloon loyale klanten

  4. Personaliseer vervolgacties

  5. Kom je beloftes na

1

Blijf met klanten in gesprek

Hoe behoud je klanten als je niet weet wat zij belangrijk vinden? Klanten behouden is binnen de marketing vooral een kwestie van met elkaar in gesprek gaan. Zodra je klanten hebt kun je ze producten en diensten leveren, én kun je ze vragen stellen.

Doe dat, om te ontdekken wat er bij hen speelt. Waarom zijn ze klant bij je geworden, wat hebben ze nodig en hoe voorzie jij in die behoefte? Je ontdekt wat je goed doet, waar het beter kan en wat je wellicht nog aan het aanbod kunt toevoegen.

2

Gun ze een speciale aanbieding

Je kunt bestaande klanten behouden door ze af en toe een speciale aanbieding te gunnen. Juist zij verdienen jouw aandacht, nog meer dan nieuwe klanten die je probeert aan te spreken. De beste manieren om klanten te behouden gebruik je bij hen die al een keer bij je hebben gekocht. Dus verlaag de prijs, introduceer nieuwe producten als eerste of bied ze extra service bij hun keuze.

3

Beloon loyale klanten

Het behouden van klanten vraagt daarnaast om aandacht voor loyaliteit. Zowel met als zonder een spaarprogramma is het de moeite waard om loyale klanten extra te belonen. Verras ze een keer met een gratis product of dienst, of zorg ervoor dat je goed weet wat zij belangrijk vinden. Speel daarop in, zodat ze zich gewaardeerd voelen.

4

Personaliseer vervolgacties

Maak de vervolgacties zo persoonlijk mogelijk. Ook daarmee kun je bij bestaande klanten laten zien dat je het belangrijk vindt dat je weet wie ze zijn. Dat straalt aandacht en betrokkenheid, iets dat bijna iedere klant waardeert.

Let op: vraag vooraf altijd toestemming voor gegevens die je hiervoor gebruikt. Daarmee voldoe je aan de AVG-wetgeving én voorkom je dat loyale klanten zich bekeken of gevolgd voelen.

5

Kom je beloftes na

Bestaande klanten willen vooral weten waar ze aan toe zijn en wat ze van je kunnen verwachten. Doe beloftes en kom die na. Door je aan de afspraken te houden straal je betrouwbaarheid uit. Dat komt de klantenbinding ten goede, zodat je jouw klanten kunt behouden.

De beste manieren om jouw klanten te behouden

De bovenstaande tips gunnen je inzicht in de beste manieren om jouw klanten te behouden. Zo zorg je ervoor dat je de bestaande klanten om je heen kunt houden, en daar gezond en eerlijk omzet mee kunt maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws