Nieuws Marketing

Marel uit Borne tapt de biertjes in het Holland Heineken House

Niet alleen de Olympische Spelen zélf zijn een internationale aangelegenheid, ook alles er omheen. Zo is Marel Schwering (26) uit Borne een ervaren kracht in de horeca. Vier jaar geleden werkte ze al in een restaurant op het Olympisch park in Londen. Dit jaar tapt ze biertjes in een stukje Nederland in Rio: het Holland Heineken House.

Van onze redactie 10 augustus 2016

Biertaps Dorpshuis

De zakken van enkele collega’s van het Holland Heineken House zijn al gerold. Marel wordt dagelijks gewezen op de risico’s van Rio. Maar ze heeft zich, tot nu toe, nog geen seconde onveilig gevoeld. „Zolang je maar niet alleen op stap gaat”, zegt de medewerkster van publiekscatering.

Horecadier

Marel begint al op jonge leeftijd in de horeca. Op haar veertiende staat ze in dé kroeg van Borne: Grand Café De Steeg. Ze leert er de kneepjes van het horecavak. Later volgt ze de Hoge Hotelschool in Maastricht, met evenementenmanagement als specialisatie. Nu werkt ze bij een evenementenbureau in Amsterdam.

Sollicitatie

Het buitenland heeft altijd getrokken. Na het behalen van haar vwo-diploma neemt ze een sabbatical en volgt ze een skilerarenopleiding in Oostenrijk. Ze geeft gedurende een winter les.

Voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen solliciteert Marel naar een baan in het Holland Heineken House. Ze wordt niet aangenomen, maar laat zich niet uit het veld slaan. Via een studentenuitzendbureau werkt ze in een restaurant op het Olympisch park en proeft ze de sfeer.

Dubieuze straatjes

Na een rondreis van vijf maanden door Zuidoost-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland is ze naar Rio gevlogen. Ze komt dit keer wel door de sollicitatieronde en werkt nu in het Holland Heineken House. Marel kent de gevaren van Rio, maar volgt haar boerenverstand. „Ik heb me tot dusver geen moment onveilig gevoeld. Zolang je niet alleen op stap gaat, je de favela’s (sloppenwijken) maar ontwijkt en geen ‘dubieuze’ straatjes kiest, dan zijn de risico’s al een stuk kleiner.”

Gevaren? 'Uitvergroot'

De angst voor de zika-mug en het zika-virus, waardoor sommige sporters afzagen van deelname aan de Spelen, vindt ze ‘behoorlijk uitvergroot’. „Ik zit onder de muggenbulten, maar behalve de gebruikelijke jeuk heb ik verder geen verschijnselen als koorts of uitslag.”

Het ‘HHH’ zit in een beachclub voor rijken. „Overal zie je foto’s van sporthelden. Boven het zwembad hangt een groter dan groot scherm waarop de wedstrijden worden getoond.” Marel en haar crew verzorgen elke avond duizenden bezoekers. „Van barbecue tot ijskraam, van sandwichbar tot biertappen in de Medal Ceremony Hall. Daar zijn huldigingen en treden artiesten op.”

Als ze late dienst draait, is er overdag tijd om wedstrijden te bekijken. En is er tijd voor sightseeing. „Dan bezoek ik het Christusbeeld en de trappen van Rio.”

Geralateerde artikelenNog weinig inhakers op Olympische Spelen in Rio

Foto: Dorien Jelsma