Nieuws Marketing

125 jaar Gazelle: 'Marketing is een sterk wapen'

De Gazelle Rijwielfabriek - veel Dierenaren hebben er gewerkt, werken er nog steeds of hebben op zijn minst een fiets van het merk in de schuur. Een nieuw of gedateerd exemplaar, waar er relatief veel van zijn. Oprichter Willem Kölling vond immers dat zijn fietsen minstens 30 jaar mee moesten gaan.

Pim Roelofs | Foto: Eigen archief 26 januari 2017

Gazelle archieffoto

Gazelle bestaat 125 jaar. Net als bij het 75- en 100-jarig jubileum geeft de fietsenfabrikant een boek uit. Aad Streng (63), lid van de historische rijwielvereniging De Oude Fiets, was er maanden druk mee.

Wereldspeler

Gazelle, in 1892 begonnen met de import van fietsen in de Kerkstraat in Dieren-Zuid, groeide aan de Wilhelminaweg uit tot een wereldspeler. Vooral van de eerste jaren, voor 1902, was niet veel bekend. Streng is daar in gedoken. Wat bleek: oprichters Willem Kölling en Rudolf Arentsen bouwden al in 1900 fietsen onder de naam Gazelle. Dat is twee jaar eerder dan tot nu toe bekend was.

Pietje Pelle

Veel merken zijn de afgelopen decennia verdwenen. Vooral kort na de Tweede Wereldoorlog, als de auto en bromfiets opkomen, heeft de tweewieler het zwaar. Maar Gazelle overleeft de dip. "Marketing is een sterk wapen van Gazelle", vertelt Streng. "Pietje Pelle, het stripfiguurtje dat in het begin van de vorige eeuw werd geïntroduceerd, was erg populair. De slogan 'Piet Pelle op zijn Gazelle' is nog steeds bij veel mensen bekend. Ik denk ook niet dat de fiets ooit verdwijnt; het is het meest economische en efficiënte vervoermiddel."

Oranje tintje

De band die Gazelle met het Koninklijk Huis onderhoudt, legt de fietsfabrikant geen windeieren. Ontstaan onder het bewind van directeur Wim Breukink, de vader van voormalig topwielrenner Erik Breukink. Streng: "Elke keer als er iets groots te vieren is, komt er iemand van de Oranjes langs. En bij Gazelle is vaak een feestje. Dit jaar wordt in Dieren het 15 miljoenste rijwiel gemaakt. Eigenlijk hebben ze alle leden van het koningshuis al wel gehad, alleen Máxima ontbreekt nog. Het zou fantastisch zijn als zij dit jaar komt."

Van de bijna 15 miljoen fietsen die door Gazelle zijn geproduceerd, springt er één model succesvol uit. Dat is het model Orange, waarvan er meer dan 1,5 miljoen zijn geproduceerd. Streng: "Of ze indertijd de naam gekozen hebben naar aanleiding van hun goede relatie met het Koninklijk Huis, kon niemand mij vertellen, maar het is een leuk toeval."

125 jaar Gazelle op een rij

Oprichting: Gestart aan de Kerklaan in Dieren-Zuid in 1892Oprichters: Willem Kölling en Rudolf ArentsenSinds 1902: Wilhelminaweg (rijksmonument)Aantal werknemers: 350Miljoenste fiets: 9 februari 1954Actief in wielrennen: oprichting Willem II-Gazelle ploeg in 1966, met o.a. Peter PostPredikaat ‘Koninklijk’ sinds: 1992, verleend tijdens het 100-jarig bestaan door prinses MargrietLaatste aanpassing: nieuwe fabriekshal in 2015, geopend door koning Willem AlexanderGrootte fabrieksterrein anno 2017: 22.500 vierkante meterParadepaardje: model Orange (stadsfiets)

Het boek 'Gazelle Rijwielen, 125 jaar fietsen' kost 9,50 euro en is te koop bij Boekhandel Dieren en bij Jansen & De Feijter in Velp. Ook te bestellen via oudefiets.nl.