Nieuws Marketing

MKB Doorstart: We gaan 30 tot 40 bedrijven helpen

Van onze redactie 20 januari 2016

Bureauwerkmkbondernemen1065

Het onderzoekje kost de ondernemer niks, omdat de provincie 23.000 euro subsidie verleent aan MKB Doorstart. Dat is een onafhankelijke stichting die wel is verbonden aan MKB Nederland.

MBK Doorstart heeft een proef gedaan in Flevoland. Is Zeeland nu de tweede provincie waar bedrijven gratis een onafhankelijke deskundige in huis kunnen halen?"Ja, we zijn er toevallig vroeg bij. Het is een zinnig project. In Flevoland is de proef een succes geworden. Wij denken er 30 tot 40 mkb-bedrijven mee te helpen."

Waarom doet de provincie dit, want dit is toch eerder een taak voor de Kamer van Koophandel of MKB Zeeland?"Je kunt wel zeggen dat we op de stoel van iemand anders gaan zitten, maar als niemand op die stoel plaatsneemt, doen wij het maar. Het gaat slechts om een klein bedrag waarmee we de regionale economie een zetje kunnen geven. "

Wat is het hoofddoel van MKB Doorstart?"Met een gratis bedrijfsscan kunnen we Zeeuwse mkb-ondernemers helpen en wellicht faillissementen voorkomen. Het doel van MKB Doorstart is om juist in een vroeg stadium problemen bij bedrijven in kaart te brengen, zodat ondernemers kunnen bijsturen of het roer omgooien. De kracht van van dit project is dat de adviseur onafhankelijk is. Niet iemand van de bank, geen accountant of iemand die een specifiek belang heeft."

Het midden- en kleinbedrijf is goed voor ongeveer de helft van de arbeidsplaatsen en dus erg belangrijk voor Zeeland. Krijgt u signalen dat MKB-bedrijven vastlopen?"Natuurlijk hoor je verhalen. Vaak is financiering een probleem. Dan is er geen geld om te investeren. Evengoed kan het zijn dat de bedrijfscultuur vernieuwingen afremt of dat het management tekortschiet. Met de adviezen van MKB Doorstart kun je bedrijven gezond houden, voorkomen dat het bedrijf verder wegzakt. Dat is belangrijk, want het gaat tenslotte om behoud en groei van banen."

Vanaf welke datum kunnen ondenemers hun bedrijf gratis laten doorlichten?"Dat kan nu al, maar de officiële aftrap geven we 4 februari."

Om ondernemers, banken, financiële dienstverleners en juridische adviseurs bekend te maken met MKB Doorstart is er 4 februari een bijeenkomst in Dok41 in Vlissingen. Naast gedeputeerde De Bat is daar ook voorzitter van MKB Nederland, Michael van Straalen, aanwezig.