Podcast Aandachtstrekkers
Herd mentality: waarom Bitcoin, vegan en alcoholvrij bier nu wel cool zijn
Herd mentality. Pardon? Herd mentality, het thema waar Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels uhm... Aandacht aan besteden in deze aflevering van de gelijknamige podcastserie. Wat de term betekent voor ondernemers en welke lessen er uit te trekken zijn, je weet het na een klein halfuur inspirerend luisterplezier.
Michel Ariëns gooit de knuppel in het neuromarketinghok. Waarom lachten we vorig jaar nog mensen uit die een belangrijke toekomst voor Bitcoin voorspelden? Nu staan we allemaal in de rij voor de cryptomunt, zo lijkt het. Het is slechts een van de trends waar niet of te weinig op in wordt gespeeld door ons allemaal, aldus de online marketingexpert. Samen met consumentenpsycholoog Patrick Wessels gaat hij nog even door op booming Bitcoins en de vele bedrijven die er op marketingvlak mee aan de haal gaan.
De cryptocurrency-trend is slechts een voorbeeld van deze herd mentality. Mensen lopen als makke schapen achter elkaar aan. Staat Bitcoin nog in de kinderschoenen of zakken de koersen, dan blijven we er massaal van af. Stijgen de koersen, dan willen we - gechargeerd, natuurlijk - allemaal actief worden en met Bitcoins en andere cryptocurrency gaan beleggen. Een schaap over de dam? De rest van de kudde, de herd, volgt.
''Is het niet waardevoller om een trend juist niet te volgen. Om een andere keuze te maken dan de grote groep?''
Vleesvervangers en alcoholvrij bier? Het geitenwollensokkenimago is verdwenen
Ariëns en Wessels bespreken de risico's van het massale opvolgen van trends. Zitten we weer in een bubbel, vergelijkbaar met de dot.com-bubbel rond de eeuwwisseling? Of valt dat best mee? De Aandachtstrekkers verschillen op sommige vlakken van mening, maar zijn het in de podcast regelmatig met elkaar eens. Wessels: ,,Is het niet waardevoller om een trend juist niet te volgen. Om een andere keuze te maken dan de grote groep?''
Daar heeft Wessels wellicht een punt. Want hoe weinig populair waren vleesvervangers en andere vegan producten enkele jaren terug? Anno 2021/2022 zijn deze producten booming en liggen de supermarkten er vol mee. Mensen kijken je bijna vreemd aan wanneer je een stuk vlees in het restaurant wilt bestellen. Volgens de consumentenpsycholoog kleefde het geitenwolensokkenimago nog erg lang aan vegan producten, hetzelfde geldt voor alcoholvrij bier. Nu is het cool, de grote groep durft aan te sluiten bij de trendsetters.
Lees ook: Hoe belangrijk is een grote naamsbekendheid voor jouw onderneming?
Word je nog uitgelachen of neemt men je steeds serieuzer? Stap op het juiste moment in
Maar, wat kan jij - de ondernemer - van deze herd mentality leren? Hebben de heren Ariëns en Wessels daar een antwoord op? Hoe verleid je de consument om voor jouw product of dienst te kiezen op het moment dat het nog niet populair is? Wat kan jij leren van de crypto-boeren, de Vegetarische Slagers en de Radlertjes van deze wereld?
Ariëns: ,,De uitdaging is om te snappen waar je zit met jouw trend. Word je nog uitgelachen of neemt men je steeds serieuzer? Stap juist in de trendcurve wanneer er wrijving ontstaat tussen de ja-zeggers en de nee-zeggers. Een voorbeeld zijn de streamingdiensten. Voor corona gingen alle blockbusters eerst naar de bioscoop. Twee jaar later is dat wel anders. Grote films verschijnen nu zeer snel of direct op de steeds talrijkere streamingdiensten. Gaat die trend zich doorzetten? Of onstaat er een tegenbeweging: terug naar de bioscoop?''
Lees ook: De sociale norm neerzetten of veranderen: de voordelen die het heeft voor jouw bedrijf
AANDACHTSTREKKERS
In de podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog koppelen dat aan de psychologie van de klant. En adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen.
Via deze link kun je ook eerdere afleveringen beluisteren.