Nieuws Marketing

Nominatie duurzaamheidsprijs is kroon op werk chemiebedrijf Terneuzen

Chemiebedrijf ICL-IP in Terneuzen maakt kans de duurzaamheidsprijs 2016 van branchevereniging VNCI te winnen met een zelf ontwikkelde vloeistof die opslag van (duurzame) energie gemakkelijker maakt.

Harmen van der Werf | Foto: Ronald den Dekker 30 mei 2016

Duurzaamheidsprijs nomitatie chemiebedrijf terneuzen ronald den dekker

Hij voelt zich al winnaar, directeur Edie Engels van ICL-IP Terneuzen (voorheen Broomchemie). "Het is al bijzonder dat je genomineerd wordt voor zo'n prijs en dat je ook nog tot de laatste drie doordringt."

OnderscheidenDe nominatie is een kroon op het werk waarmee ICL-IP Terneuzen zich de laatste tien, twaalf jaar aan het onderscheiden is. De productie van broomhoudende vlamvertragers, onder meer in allerlei elektrische apparatuur, was sinds de oprichting van het bedrijf in Terneuzen in 1976 altijd het belangrijkst. Tussen 2002 en 2004 verschoof een groot deel hiervan naar Israël, het moederland van ICL-IP, waar ook de grondsoort broom vandaan komt, uit de omgeving van de Dode Zee.

Productie"Je ziet dat vaak", vertelt Engels. "Wij starten een productie op en als de vraag groeit, gaat het naar Israël, dichterbij de bron." De Terneuzense vestiging moest mensen ontslaan. Ondertussen is het oude aantal alweer bereikt met 150 à 160 vaste krachten, dankzij de ontwikkeling van allerlei speciale producten gebaseerd op broom. Engels spreekt niet van producten, maar van moleculen. "We hebben inmiddels 85 verschillende moleculen."

ElektriciteitsopslagDe op broom gebaseerde vloeistof die ICL-IP heeft ontwikkeld voor de opslag van elektriciteit, is daar één voorbeeld van. "We zijn tweeëneenhalf jaar geleden met de productie gestart", vertelt Engels. "Die was eerst klein, enkele tonnen, maar de vraag groeit elk jaar wel met 200 à 300 procent. Ook dit jaar weer."

De zinkbromide-vloeistof die ICL-IP produceert, is een alternatief voor lithium, een stof die tot nu toe in de meeste batterijen wordt gebruikt, onder meer in mobiele telefoons. Lithium is echter een vrij schaarse grondstof, terwijl broom in allerlei concentraties wereldwijd heel veel voorkomt. Een voordeel van de zinkbromide-vloeistof is bovendien dat de hiermee opgebouwde batterijen veel langer meegaan, aldus Engels.

BelangrijkZonne-energie kun je alleen overdag opwekken, windenergie alleen bij wind. Opslag van elektriciteit wordt daarmee belangrijker. De vinding van ICL-IP is daarom ook genomineerd voor de - officieel - Responsible Care-prijs van de VNCI. DSM en Sabic zijn de concurrenten. De uitslag is donderdag 2 juni bekend.