Nieuws Marketing

NS verkoopt winkels op stations

Peet Vogels 2 februari 2016

Nswinkelsstation1065

De NS is druk bezig met de verkoop van winkelformules op de stations. "De laatste tijd zijn een paar ketens verkocht, waaronder AH to go", zegt een woordvoerster van de NS tegen het AD.

De spoorvervoerder kondigde vorig jaar al aan dat ze keek naar de mogelijke verkoop. "Hamburgers bakken is geen kerntaak van de NS,'' zei toenmalig NS-topman Timo Hughes daarover.

De NS wil zich in de toekomst vooral concentreren op de exploitatie van het hoofdnet en het exploiteren van de stations. "Dan moet je denken aan het schoonhouden en onderhouden van de perrons en de winkels", verduidelijkt de woordvoerster.

Tot voor kort speelde de NS ook voor winkelier. Personeel in eetzaken en andere winkels was gewoon in dienst van de NS. Die taken worden nu langzaamaan beëindigd. Alleen de Kiosk formule wil de NS in eigen hand houden.

Voldoende aanbodDe terugtrekking betekent niet dat de winkels nu vrij spel krijgen. De NS blijft zich actief bemoeien met de invulling. "We willen zeker weten dat er voldoende aanbod is aan winkels waar de klanten behoefte aan hebben. We willen niet 13 patatzaken naast elkaar hebben.''

ExperimenterenDe NS was de afgelopen tijd al aan het experimenteren met nieuwe formules. Een probleem was echter dat de toegang tot de winkels is beperkt nu op steeds meer stations poortjes staan. De NS kon nog niet zeggen of door die maatregel minder klanten in de winkels komen.