Nieuws Marketing

Ondernemer verfrist centrum Axel

Wie pakweg een jaar niet in het centrum van Axel is geweest, weet niet wat hij ziet. De Nassaustraat en het Szydlowskiplein herken je niet meer terug. De voormalige rooms-katholieke kerk staat er open en bloot bij. De straat erlangs is verlegd, zodat de Albert Heijn - en feitelijk heel Axel - over veel extra parkeerruimte kan beschikken. Twee winkelpanden zijn ook aan de AH 'vastgeplakt'.

Harmen van der Werf | Foto: Camile Schelstraete 1 juni 2016

Axel zeeland verfrist centrum CAMILE SCHELSTRAETE

Initiatiefnemer Daniël Luitjens, eigenaar van de AH en diverse aanpalende winkels, is dik tevreden. Hij heeft op eigen kosten zijn nek uitgestoken om een belangrijk deel van het centrum van Axel een eigentijdser, frisser gezicht te geven.

ParkeergelegenheidIs het ook geworden wat hij ervan dacht? Luitjens gaat af op wat zijn klanten zeggen. "Ze zijn allemaal positief, vooral dat er meer parkeergelegenheid is. Maar ja", realiseert hij zich, "mensen die kritisch zijn, vertellen dat misschien ook niet aan mij."

AfrondenHet project is grotendeels af, maar nog niet helemaal. Gall & Gall moet nog verhuizen naar één van de nieuwe winkelpanden. Voor het tweede pand wordt nog een invulling gezocht. En, wat ook nog ontbreekt, is het nieuwe monument voor Szydlowski, de Poolse commandant wiens troepen Axel op 19 september 1944 bevrijdden. Studenten van de kunstacademie in het Poolse Gdynia zijn daarmee bezig.

Ook komen er nog informatieborden over de bevrijding, tot bij het graf van de echtgenote van Szydlowski op de vlakbij gelegen oude rooms-katholieke begraafplaats. Haar graf is al opgeknapt, evenals de rustieke begraafplaats. Een stichting heeft zich daarover ontfermd.

Volgend projectLuitjens verwacht dat met bevrijdingsdag in Axel, 19 september dus, alles gereed kan zijn. Nou ja, alles, op zijn lijstje staat ook een herbestemming van de rooms-katholieke kerk, de pastorie plus tuin. "Voorlopig dit project eerst goed afronden", geeft Luitjens zijn planning weer, "en dan kunnen we voorzichtig aan het volgende beginnen." Hij had het eerder over horeca, met een terras en speelplaats, om het centrum van Axel als verblijfsgebied aantrekkelijker te maken.

Zo'n twee jaar is Luitjens ermee bezig geweest. Of het de investering waard is geweest? "Dat weten we zeker over weer twee jaar."