Nieuws Marketing

Ondernemers enthousiast over Gastvrij Overijssel

De manier waarop Overijssel de vrijetijdssector uitdaagt en optilt, is een voorbeeld voor heel Nederland. Vertelt Martin Maassen van Recron, de branchevereniging voor recreatieondernemers, aan De Stentor.

Anne Boer | Foto: Alex Mulder 26 juni 2016

Overijssel toerisme gastvrij alex mulder

"Ik ken geen provincie die zijn nek zo ver uitsteekt als Overijssel. Deze provincie is koploper en voorbeeld." Martin Maassen, regiomanager RECRON (Overijssel, Utrecht, Flevoland) en voorzitter van Gastvrij Overijssel, is zeer te spreken over de wijze waarop Overijssel de toeristische sector helpt. Hij reageert op het nieuws dat Overijssel de komende vier jaar 10 miljoen euro uittrekt om de vrijetijdssector in de provincie een flinke impuls te geven. De bijdrage moet voor dertig miljoen aan investeringen uitlokken door bedrijven, gemeenten, rijk, Europa en organisaties en zorgen voor meer toeristen, meer bestedingen en meer banen.

InvesteringenWat maakt de opstelling van Overijssel zo bijzonder? "Ze doen boter bij de vis en helpen vernieuwing en investeringen mogelijk maken", zegt Maassen. "Dat werkt. Niet voor niets telt Overijssel de meeste topcampings van Nederland. De provincie draagt enorm bij aan de kwaliteit van ondernemerschap. Ondernemers worden extra geprikkeld en gestimuleerd, maar ze moeten wel zelf het initiatief nemen."

BusinesscasesHogeschool Saxion helpt ondernemers bij het opzetten van businesscases voor (ver)nieuwde producten. Maassen verwacht veel van nieuwe vormen van samenwerking die de provincie nu stimuleert, bijvoorbeeld tussen een campingbedrijf en een zorginstelling, of tussen een recreatiebedrijf en een cultuurorganisatie. "Bedrijven zijn bereid te investeren. Ze beseffen dat het nodig is om de sector te verbeteren. Dat Overijssel helpt, is ook richting banken een belangrijk signaal."

En wat merkt de klant ervan? "Heel veel. De kwaliteit van de recreatiebedrijven verbetert enorm. Het gaat om steeds meer dan verblijf alleen. Kijk maar eens wat er op camping de Koeksebelt in Ommen allemaal is veranderd."

SamenwerkenRuime plaatsen, luxe en comfort aan de Vecht. Dat is kamperen op camping de Koeksebelt in Ommen, volgens de ronkende tekst op de website. Volgens eigenaar Jack van der Boon is ondernemen investeren. "Als je alleen op de winkel past, kom je niet ver." Hij is daarom heel blij met de steun van de provincie Overijssel aan de toeristische sector. "Geen enkele ondernemer kan het alleen. We moeten met elkaar en buiten de sector samenwerken, elkaar ook succes gunnen en voortdurend de ogen open houden voor mogelijkheden en ontwikkelingen."

VernieuwenVan der Boon - derde generatie op de Koeksebelt - is zelf het voorbeeld van een ondernemer die voortdurend vernieuwt en investeert. "Dit jaar hebben we geïnvesteerd in digitale televisiezenders en wifi. Je moet bijblijven. Dertig jaar geleden had je genoeg aan een bak water of een veld met twee doelen, maar dat werkt nu echt niet meer."