Nieuws Marketing

Plagiaat met Radio 538-campagne 'poes met poes'?

Reclamemaker Edward Bardoul zag een van de posters van de zomercampagne van Radio 538 hangen en dacht: die foto ken ik al uit een boek van fotograaf Carli Hermès uit de jaren negentig.

Maxime Smit | Foto: Ruud Baan 4 augustus 2016

538 campagne radio marketing plagiaat 1

Bardoul pakte het Hermèsboek erbij en inderdaad: Hermès maakte in 1993 een foto van een dame met tussen haar benen een kat, precies zoals 538 anno 2016 heeft laten doen. Bardoul plaatste een opmerking erover op zijn LinkedIn, waarop vakgenoten zeiden het beeld eveneens wel erg te vinden lijken.

Goed gejat

"Ik ben het helemaal niet eens met het principe 'beter goed gejat dan slecht verzonnen'," zegt Bardoul. "Het is in de reclamewereld not done. Bovendien maakt Carli Hermès de foto's voor die veelbesproken posters van Suitsupply. 538 maakt nu een campagne die eenzelfde soort ophef oproept en dan lijkt die ook nog zo op het werk van Hermès."

Verfbommen

Carli Hermès zelf laat weten dat de 538-foto hem ook erg aan zijn eigen werk doet denken. "Wie is de fotograaf? O, is het Ruud Baan? Ja, die kopieert mijn werk ook wel moet ik zeggen. Ik heb voor Suitsupply met verfbommen gewerkt en dat zag ik later ook bij hem terug. Voor onderwaterfoto's die ik heb gemaakt, geldt hetzelfde verhaal. Dat soort foto's wordt natuurlijk wel vaker gemaakt, maar Ruud Baan heeft in elk geval heel goed naar mij gekeken."

Prima

Hermès zegt het verder 'prima' te vinden. "Mijn werk wordt wel vaker gekopieerd en ik vind dat best, hoewel ik persoonlijk denk dat het leuker is om zelf iets te maken."

Echt lelijk

Fotograaf van de campagne Ruud Baan laat weten de aantijgingen van Hermès 'echt lelijk' te vinden. "Ik heb helemaal niet de intentie om hem of wie dan ook te kopiëren. Ik vind Carli Hermès een heel goede fotograaf, maar ik heb genoeg creativiteit en inspiratie om mijn eigen dingen te verzinnen. Hij kan zoveel zeggen."

Dames en katten

Baan vertelt dat 538 en het reclamebureau achter de campagne hem hebben ingeschakeld en dat het idee voor wat er op de foto's moest staan er toen al lag. De poezenfoto van Hermès kende Baan niet. "Er zit ook niet een heel diep idee achter het concept: een poes en een poes," zegt hij.

Vaker bedacht

Woordvoerder van Radio 538 Annemarie Ubbels laat weten dat het radiostation zich ook niet door Hermès heeft laten inspireren. Ze zegt per e-mail 'inmiddels te hebben begrepen dat deze foto bestaat' en dat het radiostation ook op andere soortgelijke foto's is gewezen van dames en katten. "Blijkbaar is dit een idee dat vaker bedacht is," aldus Ubbels.