Nieuws Marketing

Prijs voor modeontwerper Iris van Herpen

Modeontwerper Iris van Herpen heeft de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek gewonnen. Dat schrijft de Volkskrant.

Bregje Lampe | Foto: ANP 4 november 2016

Irisvherp 1

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15 duizend euro, een publicatie in boekvorm en een expositie in de Bergkerk in Deventer.

Het is voor het eerst dat de prijs, die vijftien jaar geleden werd ingesteld ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van ingenieursbureau Witteveen+Bos, wordt uitgereikt aan een modeontwerper. Eerdere winnaars zijn onder meer beeldend kunstenaar John Körmeling en geluidskunstenaar Geert-Jan Hobijn. Voor Van Herpen (32) is dit al de tweede prestigieuze prijs die ze dit jaar ontvangt. In mei kreeg ze het Cultuurfonds Mode Stipendium, de grootste prijs die een modevormgever in Nederland kan krijgen, ter waarde van 50 duizend euro.

Van Herpen studeerde tien jaar geleden af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunst en heeft een eigen studio in Amsterdam. Sinds 2011 is ze lid van de prestigieuze Chambre Syndicale de la Haute Couture en showt ze tijdens de coutureweek in Parijs. Haar kleding wordt gedragen door beroemdheden als Tilda Swinton, Lady Gaga en Beyoncé en verkocht bij toonaangevende winkels zoals Le Bon Marché in Parijs.

De tentoonstelling Iris van Herpen - Metabolic is t/m 4/12 te zien in de Bergkerk in Deventer, de toegang is gratis.