Nieuws Marketing
Ze poetsen de troon en kleden Mark Rutte
Traditiegetrouw wordt op de derde dinsdag van september Prinsjesdag gevierd. Deze dag staat bol van de festiviteiten waar tienduizenden mensen op afkomen. Een uitgelezen kans voor ondernemers om zich van hun beste kant te laten zien.

Gerelateerde artikelen:DeOndernemer organiseert webinar over PrinsjesdagHoedenwinkel blijft in Den HaagUdenaar behoedt de hele wereld
De Glazen Koets met koning Willem-Alexander en koningin Máxima trekt door Den Haag. De koning leest de troonrede voor. De minister van Financiën overhandigt het koffertje met de miljoenennota en de rijksbegroting aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Leden van de koninklijke familie wuiven vanaf het balkon van Paleis Noordeinde naar het volk. Dit is een samenvatting van Prinsjesdag. Het evenement vindt op 20 september plaats. ,,Het is een feest van de democratie, een hoogtijdag", zegt prinsjesdagkenner Thijs van Leeuwen (69). ,,Deze dag is een echte traditie en moet gekoesterd worden. Alleen al dat onze koning in een speciaal gelegenheidstenue de troonrede voorleest. Heden en verleden komen tijdens Prinsjesdag samen."
Tekst loopt verder onder foto
Thijs van Leeuwen is klaar voor Prinsjesdag
Het grote publiek kent Thijs als gastcommentator bij de jaarlijkse televisie-uitzending van de NOS rondom Prinsjesdag. Met zichtbaar plezier schetst hij in zijn overvolle studeerkamer in de Leidse binnenstad de contouren van de organisatie van Prinsjesdag. ,,In mei stuurt de chef van het Militaire Huis van de Koning al een brief aan de gouverneur van de residentie." Deze brief vervult een symbolische functie en geldt als het formele startsein om het aloude draaiboek van honderden pagina's weer uit de kast te halen. Daarna volgen overleggen tussen alle betrokken partijen. Deze worden intensiever naarmate de derde dinsdag van september dichterbij komt. Wat ook bijna een traditie is geworden, is de generale repetitie op de laatste zondag voor Prinsjesdag. ,,Daar komen steeds meer mensen op af."
Ongewoon,,In de Haagse binnenstad kwam men zo'n vijf jaar geleden tot het besef wat voor geweldig evenement Prinsjesdag is", vertelt Angelique Werner van Marketing Haagse Binnenstad. Toen werden de eerste initiatieven genomen om de vele duizenden bezoekers langer in de stad te houden. ,,Ja, dat lukt zeker. Het werd altijd maar heel gewoontjes gevonden dat één keer per jaar het koninklijk paar in de Gouden Koets door de stad rijdt, maar het is natuurlijk helemaal niet normaal."
Het Prinsjesdagfestival is een goed voorbeeld van een initiatief om de koningsgezinde bezoekers te verleiden langer in de stad te blijven. Dit jaar wordt het voor de derde keer gehouden. Bij het meerdaagse festival staat steeds een andere provincie centraal die zich op Prinsjesdag aan het publiek presenteert. Provincie Zeeland is deze editie aan de beurt. Voor één dag zal er een Zeeuwse ambassade in Den Haag worden geopend in perscentrum Nieuwspoort en zullen op het Plein door Zeeuwse chefs lokale gerechten worden gemaakt. Het festival start een week voor Prinsjesdag. In de stad worden allerlei festiviteiten georganiseerd. Het thema is: Democr@tie: tussen Facebook en Wetboek.
,,Prinsjesdag is een traditionele, maar ook een commerciële dag", aldus Hjalmar Prinsen, storemanager van Marks & Spencer Den Haag en voorzitter van de winkeliersvereniging aan de Grote Marktstraat. Hij ziet ruimte voor ondernemers om Prinsjesdag nog meer te omarmen. Het is dan ook niet toevallig dat de grote sale van Marks & Spencer van start gaat op de derde dinsdag van september. ,,Maar het is veel belangrijker dat Den Haag zich op deze dag presenteert als een gastvrije en unieke stad." Om bezoekers de weg te wijzen staan er levensgrote informatiezuilen. Op deze zuilen zijn kunstwerken van de Zuid-Afrikaanse Wilma van der Meyden te zien die zijn geïnspireerd op Prinsjesdag.
Glazen KoetsDe bezoekers komen in de allereerste plaats natuurlijk naar de hofstad om getuige te zijn van de bijzondere rit van het koninklijk paar. Dit jaar en de komende jaren is de optocht iets anders, want de Gouden Koets wordt gerestaureerd. De Glazen Koets is de vervanger. Daarnaast zijn de ogen gericht op de hoofddeksels van de vrouwelijke ministers en Kamerleden, en op de vele mooie paarden.
Volgens Marco Esser, directeur van Den Haag Marketing, komen op de feestdag ongeveer 25.000 bezoekers naar de stad. De directeur verwacht dat er zo'n 75.000 bezoekers naar het Prinsjesdagfestival komen. ,,Er zijn festivals die meer publiek trekken, denk bijvoorbeeld aan Parkpop, maar er is geen evenement met zo'n typische Haagse kleur."
Sommige bezoekers kopen al een jaar van tevoren hun kaartje voor de tribune en reserveren hun plaats in de touringcar. Anderen besluiten spontaan naar de stad te reizen om het feestje mee te vieren. Marco ziet dat steeds meer bezoekers een paar dagen in de stad blijven. ,,Dat is absoluut een trend aan het worden."
Toch is Den Haag in de eerste plaats de stad van de politiek. Zo blijkt alleen al uit de vele bijeenkomsten die op Prinsjesdag worden gehouden om de consequenties van de miljoenennota in kaart te brengen.
Ondanks deze politieke bijeenkomsten blijft Prinsjesdag een feest dat bol staat van koninklijk en militair ceremonieel. We moeten het dit jaar zonder de Gouden Koets doen, maar de Glazen Koets zal het feest niet minder mooi maken. De Glazen Koets dankt haar naam trouwens niet aan de glazen ruiten, maar aan de witte band onder de ramen. Deze is namelijk beschermd met glas. Op 20 september kun je deze koets uit 1826 van dichtbij bewonderen en genieten van alle tradities in de mooie stad achter de duinen.
De meubelmaker - Henk Moesman inspecteert de tronen
Een week voor Prinsjesdag worden de twee tronen in de Ridderzaal nog eens goed in de boenwas gezet. Henk Moesman van Meubelmakerij Moesman loopt al 25 jaar rond op het Binnenhof. Hij houdt de staat van het meubilair goed in de gaten. Zo inspecteert hij voor Prinsjesdag de 1013 stoelen in de Ridderzaal op eventuele beschadigingen. ,,De zaal wordt gedurende het jaar voor allerlei evenementen ingezet." Niet onbelangrijk is de jaarlijkse plaatsing van het rostrum, een houten lessenaar tegenover de troon van de koning. ,,Die wordt een keer per jaar door ons in elkaar gezet."
Tekst loopt verder onder foto
De kledingman - Martijn Takes steekt Mark Rutte in het nieuw
,,Steeds meer mannelijke politici gaan uitstekend gekleed", zegt Martijn Takes, assistent-manager van Oger in Den Haag. Al jaren mag hij Mark Rutte tot zijn klanten rekenen. Niet toevallig werd onze premier door magazine Vanity Fair gekozen in de top 3 van best geklede wereldleiders. Voor Prinsjesdag is de kledingkeuze makkelijk. ,,De etiquette schrijft door het uiterst formele karakter van de gelegenheid een jacquet voor." Martijn schat dat ongeveer vijftien Kamerleden door Oger zijn aangekleed. Er is dus nog veel te winnen voor de winkel.
Tekst loopt verder onder foto
De hotelier - Rem Bastiaens speelt slim in op Prinsjesdag
Voor Rem Bastiaens, general manager van Hotel Des Indes, is Prinsjesdag een sleutelmoment. ,,Daarna is de zomer echt het land uit en is het seizoen weer begonnen." Het publiek in het hotel vormt die dag volgens Rem een mooie mix. Van heinde en verre komen gasten af op het prinsjesdagarrangement van het hotel, waarmee de gasten zich verzekeren van tribunekaarten en een afsluitende high tea. ,,Hoewel de stoet zich pas veel later in beweging zet, gaan de meeste gasten al om 10.00 uur op hun plaatsen zitten." In de namiddag komen ondernemers in de hotelzalen bijeen om de dag in stijl te evalueren.
Tekst loopt verder onder foto
De hoedenmaker - Berry Rutjes maakt hoeden voor Kamerleden
Hoedenmaker Berry Rutjes doet voor haar klanten op Prinsjesdag niets anders dan wat zij al meer dan 25 jaar doet: hoeden maken. ,,Een hoed maakt de outfit compleet." Elk jaar stappen een respectabel aantal vrouwelijke Kamerleden over de drempel van haar winkel aan het Noordeinde. Elke hoed wordt door Berry apart ontworpen. Met hoeden die nadrukkelijk een statement willen maken, heeft zij helemaal niets. ,,Dat vind ik zo, - wat is het woord? - Nederlands." Zij volgde haar opleiding deels in Londen. ,,Daar is een hoed heel gewoon."
Tekst loopt verder onder foto
De tribunebouwer - Peter Boelhouwer geeft bezoekers een zitplek
In januari begint Prinsjesdag al voor Peter Boelhouwer van DB Aktiviteiten in Den Haag. Het bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor het plaatsen van de dranghekken en het opbouwen van de tribunes. Dit jaar zijn er ongeveer 4.000 tribuneplaatsen. Al 25 jaar is DB nauw betrokken bij de organisatie van Prinsjesdag. Peter is er elk jaar weer op gebrand dat het er allemaal perfect uitziet. ,,Het is toch het visitekaartje van de stad." De eerste gesprekken met de gemeente over vergunningen vinden in januari plaats. Vervolgens is er overleg met veel veiligheidsinstanties.