Nieuws Marketing

Proosten op kwart eeuw Horeca en Evenementen Stichting Zwolle

Vanuit iets kleins kan iets groots groeien. Dat geldt zeker voor Horeca en Evenementen Stichting Zwolle, dat 25-jarig bestaan wil vieren met komst Wild Romance.

Van onze redactie 28 januari 2016

John van Dinther rechts en voorzitter Ton Leendersen Frans Paalman

Wat ooit is opgericht om de simpele reden dat een blues-artiest naar Zwolle gehaald moest worden, is 25 jaar later uitgegroeid tot een onmisbare schakel tussen Zwolse horeca en evenementen.

Frisse plannen Het gaat goed met de Horeca en Evenementen Stichting Zwolle (HESZ). Een hoog aantal deelnemende horecagelegenheden en frisse plannen voor de toekomst bewijzen dat. Lang terugkijken op de geschiedenis hoeft wat voorzitter Ton Leensen betreft dan ook niet. Hij vertelt graag over de toekomst, over wat er allemaal staat te gebeuren. "Nieuwe samenwerkingen, zoals binnenkort met Odeon."

Onafhankelijk bestuur Leensen is 'pas' sinds 2014 voorzitter van de stichting. Hij geeft dan ook ruiterlijk toe dat de geschiedenis van de stichting wat langs hem heen is gegaan. Daarvoor is penningmeester John van Dinther aangeschoven, die sinds 2001 betrokken is bij de stichting. Sinds zijn komst heeft de Brabantse Zwollenaar vele petten gedragen binnen HESZ. "In die tijd was er behoefte aan een onafhankelijk bestuur. In de eerste tien jaar werden bestuurlijke taken door horeca-uitbaters uitgevoerd. Toen ik het vervolgens oppakte, waren er wel wat lijken in de kast. Eerst moesten wat rode cijfers weggewerkt worden. Uiteindelijk is dat goed gelukt", kijkt Van Dinther tevreden terug.

Carnavalsmuntje Als een van de grote successen van HESZ noemt hij het carnavalsmuntje. Uniek in Nederland en een symbool voor waar de stichting voor staat. "Tijdens carnaval kunnen munten worden gekocht die in alle deelnemende HESZ-horeca-gelegenheden kunnen worden uitgegeven, en meerdere jaren geldig zijn."Voorzitter Leensen pakt een brief van Horeca Nederland erbij waarin de uniciteit van HESZ wordt benadrukt. "Hierin wordt gezegd dat we een unieke club zijn in Nederland wat de organisatie van evenementen betreft. Dat is een mooie erkenning. Ook terecht, denk ik. We zijn aanspreekpunt voor horeca in Zwolle, overheid en politie en hebben met z'n allen Zwolle op de kaart gezet."

Herman BroodEr gebeuren ook nieuwe dingen binnen de HESZ. Of beter gezegd: buiten de HESZ. De stichting heeft verschillende ambassadeurs aangetrokken om van buitenaf kansen te zoeken. Zo zijn de ambassadeurs - onder wie DJ Hans Stroeve en nachtburgemeester Jeroen van Doornik - met het idee gekomen Herman Broods Wild Romance naar Zwolle te halen. Dit jaar zou de Zwolse rock 'n' roll-legende 70 jaar zijn geworden. Om dit plan te verwezenlijken, gaat HESZ een nieuwe samenwerking aan met schouwburg Odeon.

Wild Romance is de openingsact van het traditionele Rhythm & Blues-festival. Inderdaad, het festival waar het 25 jaar geleden allemaal mee begon voor HESZ. Hoe kun je op een mooiere manier het jubileum vieren.

Foto: Penningmeester John van Dinther (rechts) en voorzitter Ton Leendersen van HESZ (Frans Paalman)