Nieuws Marketing

Rolstoelplan Otwin van Dijk trekt aandacht

Van onze redactie 18 januari 2016

Rolstoelenzaal1065

Het Doetinchemse Tweede Kamerlid Otwin van Dijk (PvdA) heeft afgelopen weekeinde de aandacht op zich gevestigd met het thema 'je komt er niet in'. #jekomternietin was zelfs even een van de meest besproken onderwerpen op Twitter. Van Dijk wil dat mensen met een beperking overal in Nederland naar binnen kunnen. Dat meldt De Gelderlander maandag.

Nu is dat niet zo. Publieke gebouwen, winkels en horeca zijn vaak niet goed te betreden voor wie in een rolstoel zit of met een andere beperking te maken heeft. "En dat zijn twee miljoen mensen in Nederland." Van Dijk, die zelf van een rolstoel afhankelijk is, constateert dat na veertig jaar debat er nog bar weinig is veranderd in Nederland. Terwijl het zo'n kleine moeite kan zijn.

Een plankje voor de deur"Vaak is een plankje voor de deur genoeg. Of, als je toch verbouwt, maak dan een wat groter toilet. Het gaat om redelijke aanpassingen. Ik verwacht niet dat een kleine ondernemer voor tonnen aan zijn pand verbouwt. Het mag geleidelijk, basaal en eenvoudig."

Van Dijk heeft een voorstel ingediend waarin bij wet wordt geregeld dat 'algemene voorzieningen', zoals kantoren, scholen, winkels en horeca, voor een zo groot mogelijke groep toegankelijk worden. Morgen stemt de Tweede Kamer erover. Volgens Van Dijk is er een 'krappe meerderheid' voor.

Het voorstel van Van Dijk sluit aan bij een VN-verdrag dat morgen voorligt in de Tweede Kamer. Daarin staat dat mensen met een beperking net als andere mensen er recht op hebben om mee te doen in de samenleving.

De regering, waarvan de PvdA deel uitmaakt, voelt weinig voor het voorstel van Van Dijk, omdat ze vindt dat de samenleving de toegankelijkheid zelf moet regelen. Ook zouden er te veel bezwaren aan het voorstel kleven.