Nieuws Marketing

Run op gratis compost van Twence voor de moestuin

Hij verbouwt zijn eigen groente. Lekkere groente. En daarom komt meneer Akin uit Hengelo vandaag gratis compost halen. Op z'n scootmobiel. De zakken krijgen een plek op de treeplank onder zijn voeten. Eigenlijk past het niet, maar gratis is gratis. "En het is goed spul", zegt Akin, die dik ingepakt tegen de kou, met een deken over de knieën, het terrein af zoemt. Naar z'n tuintje.

Hans Brok | Foto: Christian van der Meij 21 maart 2016

Compost christian van der meij

De gratis compost die zaterdag bij de afvalbrengpunten werd aangeboden, trok veel volk. Bij de milieustraat aan de Wegtersweg in Hengelo, reden de auto's in file langs de pallets vol zakken compost. "Mag ik een zak extra?" "Nee mevrouw, twee voor iedereen." Het was een lastige boodschap voor de medewerkers van Twente Milieu, want de opgestapelde voorraad compostzakken leek oneindig.

Medewerker Erik Helthuis: "Vanmorgen stond er al een rijtje auto's te wachten. En ze willen allemaal meer. Er begon gelijk al eentje met 'we zamelen het hele jaar voor jullie in, daar mogen we best wat meer voor terug.' Hij schudt zijn hoofd. Zelf gebruikt hij de compost niet. "Ik heb wel een tuin, maar zolang dat groene spul vanzelf omhoog komt, heb ik geen compost nodig."

Particulier Twence produceerde vorig jaar 40 miljoen kilo compost. Het overgrote deel van de compost ging naar de land-, glas- en tuinbouw. Slechts een enkel procent kwamen bij particulieren terecht.

De twee dames - 'Peters is de naam' - tasten wel graag toe. "Dit is goed spul. We hebben geen grote tuin, maar het kan ook goed in de plantenbak." Ze vraagt aan Helthuis waar de bladaarde ligt. Dat is weer wat nieuws. Hengelo heeft als proef ingezameld bladafval gefermenteerd in speciale zakken. Peters wil het weleens proberen.

Verbouwen De aarde was zaterdag enorm in trek. Hobbytuinier Jan van Zuilekom (80), gooit wat zakken compost in de auto. De zakken met bladaarde staan er al in. "Ik wil eens proberen of het wat is, want Hengelo heeft vrij veel eiken en dat blad is nogal zuur. Ze hebben er wel wat kalk doorheen gedaan begreep ik, maar daar houden rododendrons niet zo van. Ik gooi het eerst een jaar in de compostbak." Van Zuilekom heeft een moestuin van 160 vierkante meter. "Eigen groente is veel lekkerder dan uit winkel. Maar het is veel werk hoor. Daar verkijken de meesten zich op. Zonder tijd en energie wordt het niks."