Nieuws Marketing

Sallandse asperges voor Máxima

Herman Ogink is normaalgesproken het toonbeeld van Sallandse nuchterheid. Maar nu stroom het bloed wat sneller: hij levert de asperges voor koningin Máxima.

Sander Wageman | Foto: Gerard Vrakking 26 april 2016

Asperges voor maxima salland raalte gerard vrakking

Herman Ogink is normaal gesproken de belichaming van de Sallandse nuchterheid, maar met een ontmoeting van met name koningin Máxima in het vooruitzicht begint bij de aspergekweker uit Raalte het bloed sneller te stromen. Met zijn schoonzoon Martin Zieleman is hij uitverkoren om op Koningsdag in Zwolle zijn producten te tonen. Zijn groente gaat bovendien bij Librije's chefkok Jonnie Boer in de soep en die krijgen de Oranjes daar voorgeschoteld.

Geheim"Ik mag er niet te veel over zeggen. Het is allemaal nogal geheim. Maar het klopt, ik lever de asperges aan de Librije en zij maken er een soep van voor het koninklijk gezelschap. Wij leveren al zo'n dertig jaar aan de Librije. Nog voor chefkok Jonnie Boer er werkte."

Extra goedOgink heeft geen idee of de koning en de koningin van aspergesoep houden. "Alleen de mooiste, rechtste, en dikste asperges gaan naar de Librije en dus naar het koninklijk gezelschap. Ze zullen mooi zacht en lekker sappig zijn. We letten er wel extra op ja."

Over zijn kleding hoeft hij niet lang na te denken. "Als streekproducenten hebben we allemaal hetzelfde pak aan, dus die hoefde ik niet uit te zoeken. Zo stralen we eenheid uit. Er zijn honderden mensen die aan de hele parade meedoen, dansers en zo. Zelf krijg ik er maar weinig van mee hoor. En daarnaast, het is toch allemaal geheim hè?" En zijn vrouw? "We hebben een bedrijf en dat betekent dat we niet zo maar allebei wegkunnen. Zij staat op Koningsdag in de winkel. Het is niet anders."

OntmoetingHij heeft nog absoluut niet nagedacht over wat hij tegen de koning of koningin zal zeggen, voor het geval hij een van hen een handje mag geven. "Het is nog maar de vraag of we ze ook echt krijgen te spreken. Maar het zou wel leuk zijn om de koningin eens te ontmoeten. Die kans krijg je niet elke dag." En de koning? "Uh, ik heb meer iets met de koningin."