Nieuws Marketing

Scania wil vanuit Zwolle de wereld gaan veroveren

Vrachtwagenbouwer Scania wil verder groeien. Met name Zwolle wordt daarin een wereldspeler.

Frans Ebeltjes | Foto: Thinkstock 25 februari 2016

Vrachtwagen thinkstock

De start van de bouw van een nieuwe hal van 10.000 vierkante meter markeert de verdere groei van vrachtwagenbouwer Scania. Die groei wordt gerealiseerd in , dat uit moet groeien tot wereldwijd de grootste, belangrijkste productieeenheid van Scania.

De huidige productie in ligt nu op 150 tot 160 vrachtwagens per dag. De gunstige geografische ligging en de beschikbaarheid van goed en gemotiveerd personeel is volgens Ruthger de Vries van Scania Logistics doorslaggevend geweest bij de keuze de verdere groei van het bedrijf juist in de regio te realiseren.

LogistiekOm de stroom goederen naar en van het bedrijf in goede banen te leiden, is krap zes jaar geleden een apart logistiek bedrijf opgericht, Scania Logistics. De nieuwe bedrijfspoot wordt de spil van al het logistieke verkeer wereldwijd. De duizenden onderdelen van onder meer producenten in Azië gaan grotendeel straks via naar het eigen productiebedrijf, maar bijvoorbeeld ook naar de fabriek in Brazilië en zelfs naar de bakermat van Scania in Zweden.

BuitenlandOnderdeel van Scania Logistics is ook samenstelling en verscheping van vrachtwagens als bouwpakket. Die gaan naar landen die hoge invoerrechten vragen op complete vrachtwagens. Lokale ondernemingen bouwen het pakket om tot vrachtwagen. Goed voor de werkgelegenheid daar en de hoge invoerkosten worden vermeden. Dit knock-down-systeem loopt via de nieuwe logistieke vestiging van Scania in Hasselt.

Nieuwe halTen behoeve van het logistieke bedrijf wordt nu in een nieuwe hal gebouwd op het terrein van de voormalige uitgeverij Tijl aan de Blaloweg/Russenweg. Rutgher de Vries, Per Hallberg, per 1 januari afgetreden als ceo en Thomas Karlsson, hoofd produktie en logistiek wereldwijd, sloegen gistermiddag de eerste paal. Volgens De Vries is deze uitbreiding 'pas het begin van de verdere groei van Scania.'

De nieuwe hal, die eind dit jaar wordt opgeleverd, biedt volgens manager Logistics Nederland Leo Bronkhorst werkgelegenheid aan 100 tot 120 mensen. Voor een groot deel afkomstig uit de huidige logistieke vestigingen in Staphorst en het Zwolse bedrijventerrein Hessenpoort. Staphorst gaat straks dicht. Hessenpoort blijft open en zal onder meer worden gebruikt als extra overloop tijdens de verdere groei van het bedrijf. "Vanuit beheren we straks wereldwijd onze goederenstroom. Zo efficiënt en duurzaam mogelijk. We kunnen de beste keuzes maken, omdat Logistics geen winstoogmerk heeft."