Nieuws Marketing

Schooldirecteur fraudeert met Cito-toetsen

Van onze redactie 4 februari 2016

Schooldirecteurfraudecitotoetsen1065

Op de Rotterdamse basisschool De Klaver-Heijplaat is op grote schaal gefraudeerd met Cito-toetsen. Dat meldt het AD donderdag.

De locatiedirecteur, die tevens intern begeleider is, heeft minstens vijf jaar lang de resultaten van toetsen in groep 4 tot en met 7 kunstmatig opgehoogd.

De leerlingen mochten toetsvragen die ze fout hadden beantwoord tot wel drie keer opnieuw invullen, pas daarna werden de scores ingevoerd op de computer. Dit frauduleuze gedrag werd pas onlangs aan de kaak gesteld door leerkrachten die ervan af wisten.

De locatiedirecteur is op non-actief gezet en het christelijke schoolbestuur PCBO heeft een onderzoek naar zijn gesjoemel ingesteld. De Onderwijsinspectie is geïnformeerd en wacht de resultaten van het onderzoek af.

De school heeft als motto: 'De Klaver staat voor een goed resultaat'. Ouders vrezen dan ook dat de locatiedirecteur wilde pochen met de 'hoge resultaten' op zijn school. PCBO-bestuurder Kees Terdu ontkent dat.

"Hij kent de kinderen goed en had hoge verwachtingen van ze,'' zegt Terdu. "Hij schatte in wat de leerlingen konden en als hun toetsresultaten niet met die verwachting overeen kwamen, gaf hij ze nog een kans."

WoedendDoor de opgepoetste resultaten is het mogelijk dat kinderen les hebben gekregen op een te hoog niveau. Ouders zijn daarom woedend.