Nieuws Social media

Beelden van winkeldieven op social media delen, mag dat eigenlijk wel?

,,Als ze mij zo naaien, pak ik ze terug." Dit is wat de Zeeuwse supermarkteigenaar Peter Bolleman zei toen vier winkeldieven toesloegen in zijn Spar-filiaal in Phillipine. Hij zette de beveiligingsbeelden op Facebook en plakte foto's van de criminelen op zijn voordeur. Een begrijpelijke actie van een woedende ondernemer. Maar mag het eigenlijk wel?

Robbert Daalder 7 augustus 2018

Bolleman, die in het verleden te maken had met meerdere inbraken en een gewapende overval, heeft zestien camera's in zijn winkel en de beelden van de diefstal zijn al honderden keren gedeeld. ,,Ik hoop natuurlijk dat ze worden gepakt, maar collega's kunnen hen nu alvast herkennen zodat ze niet opnieuw hun slag kunnen slaan."

Lees ook: Veiligheid: Tips tegen diefstal voor winkeliers

Smaad of laster

Hoewel de frustratie van Bolleman door velen als ‘begrijpelijk’ wordt beschouwd, begeeft hij zich wel op glad ijs. ,,Een verdachte kan namelijk aangifte doen van smaad of laster”, zegt Suzanne van Bunnik van Coumans & Van Gaalen Strafrechtadvocaten. ,,Mensen moeten niet vergeten dat het uiteindelijk schending is van iemands privacy. Een strafrechter zou daar bij eventuele strafoplegging rekening mee kunnen houden ten voordele van de verdachte.”

,,Omdat het delen van dit soort beeldmateriaal echter wel bijdraagt aan opsporing van verdachten, ligt er momenteel een wetsvoorstel. Het gaat om het vinden van de balans tussen de privacy van de verdachte aan de ene kant, en de opsporing aan de andere kant”, aldus Van Bunnik.

Lees ook: Zo word je niet gehackt: 7 tips van cyberexpert Ryan Kalember

Toestemming

Inger Sanders van de Autoriteit Persoonsgegevens vult aan: ,,Dat een ondernemer boos is als hij wordt bestolen, begrijpen we ontzettend goed. Toch mag niemand zomaar persoonsgegevens van een ander op internet publiceren, zoals op Facebook of een eigen website. Dat mag in principe alleen als iemand daarvoor een wettelijke grondslag heeft uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Je kunt dan denken aan toestemming of een wettelijke plicht."

Inbreuk op levenssfeer

,,Beelden van strafbare feiten kunnen een nuttig hulpmiddel zijn bij opsporing. En daar moet ook zeker gebruik van worden gemaakt. Mensen moeten hun beelden kwijt kunnen bij de politie. De politie kan er in sommige gevallen toe besluiten de beelden online te plaatsen als het noodzakelijk is voor de opsporing. Bij de afweging moet ook worden meegenomen wat de inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van de mensen die worden gefilmd. En of het doel ook op een minder ingrijpende manier kan worden bereikt. Eens op internet, altijd op internet", verzekert de woordvoerder tot slot.