Nieuws Social media

Miljoenen kijkers voor TikTok-video's van vloerlegger Simon (31)

Zijn video’s trekken miljoenen kijkers en honderdduizenden volgers op TikTok. Ondernemer Simon Misak (31) uit Ommen timmert stevig aan de weg met zijn vloerenzaak in Hardenberg. Waarom kijken zoveel mensen graag naar zijn kluswerk?

Max Verbeek (AD) 10 juli 2023

Simon Misak tiktok Vechtdal Vloeren video

Simon Misak (voorgrond) en neef Sarkees Ayoob filmen een video tijdens het leggen van een vloer. Inzet: een van de video's op TikTok. Foto: Enzio Ardesch

Wie video’s op de TikTok-pagina van Vechtdal Vloeren bekijkt, wordt direct om de oren geslagen met catchy deuntjes en strak gemonteerde filmpjes. Niet van dansende jongeren, maar cement dat in versneld tempo een vloer egaliseert, parkettegels die naadloos op elkaar aansluiten, of een vloerbedekking die precies goed tegen de muur wordt afgesneden. Dat slaat aan: het account heeft ruim 5,7 miljoen likes en meer dan 300.000 volgers.

Een ideale vorm van jezelf en je zaak op de kaart zetten, zegt Misak. Op deze doordeweekse ochtend is hij met zijn neef Sarkees Ayoob vloeren aan het leggen in een nieuwbouwhuis in Hardenberg. Daar komt regelmatig de flitslamp van een smartphone bij kijken.

Lees ook: Van autosloperij naar TikTok-sensatie: zo maak je boeiende short content voor je bedrijf

Inspiratie bij de kapper

Misak doet dit werk vanaf zijn zestiende, sinds een aantal jaar als zelfstandig ondernemer. Daar hoort een goede website bij. Het socialmediaballetje begint pas te rollen als hij tijdens corona bij de kapper zit. ,,Iemand liet me zijn video zien die viraal ging met 40.000 weergaven. Dat ga ik ook eens proberen”, zegt Simon in het AD. Eerst nog zonder succes.

Totdat er eentje aanslaat.

Vanaf dat moment is Misak niet meer te stoppen. Hij begint zijn werkzaamheden stelselmatig vast te leggen. Van instructievideo’s tot klusvlogs en beelden van zijn pasgeboren kind. Een van zijn best bekeken filmpjes begint met het gieten van cement op de grond in een wc. Ondersteund door gezang van Jason Derulo en Adam Levine: meer dan 35 miljoen views.

"Veel mensen kijken ernaar omdat ze het satisfying vinden. Het bevredigende gevoel wanneer iets precies past"

Showroom geopend door positieve respons op video's

Die miljoenen kijkers van over de hele wereld zijn lang niet allemaal vloerenkopers, geeft Misak toe. ,,Veel mensen kijken ernaar omdat ze het satisfying vinden. Het bevredigende gevoel wanneer iets precies past.” Een soort ASMR, met het betere kluswerk in plaats van bevredigend gefluister. Daarnaast zijn er ook genoeg volgers die wel interesse hebben in een vloer. Mede door de positieve respons opende hij dit voorjaar een showroom in Hardenberg.

Lees ook: Tess Scholten en Britt Messing (For You Agency) bepalen Nederlandse TikTok-landschap

Het maken van virale vloercontent is volgens hem niet zo makkelijk als het lijkt. ,,Je moet kennis hebben van filmen en monteren, mijn neef deed dat al langer. En het is cruciaal dat je de aandacht van kijkers vasthoudt.” Niet alle reacties zijn positief, zoals dat gaat op sociale media. ,,Er zijn altijd types die het beter weten.”

Niet al zijn video’s trekken miljoenen kijkers. In sommige gevallen blijft de teller op enkele tienduizenden weergaven steken. ,,Het algoritme maakt het voor mijn gevoel steeds lastiger om viraal te gaan met een bedrijfspagina.”

Foto: Enzio Ardesch

Aanbiedingen voor klussen in buitenland

Zijn goedlopende Tiktok-account bezorgt Misak aanbiedingen voor klussen in België en Duitsland. Veel verder dan dat wil de geboren Armeen niet reizen voor werk. Een verdienmodel voor zijn TikToks ontbreekt, maar hij bespaart een hoop marketingkosten.

Bedrijven in dezelfde markt vragen hem daarom regelmatig uitleg te geven over zijn geheime recept voor sociale media. De ondernemer wil zijn concurrenten niet al te wijs maken. Een tip wil hij wel delen. ,,Ik ben altijd mezelf op beeld en speel geen rol. Het is authentieker als kijkers de mens achter de vloerlegger zien.”

Lees ook: Kringloopwinkel steeds hipper dankzij TikTokkers en influencers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws