Nieuws Social media

Ruim 1.500 nieuwe TikTok-volgers voor A Fish Named Fred

Hoe groei je snel op sociale media? Die vraag beantwoorden we in deze serie door de stappen van A Fish Named Fred te volgen op TikTok. Het kledingmerk heeft de hulp van specialist Jan de Keijzer ingeschakeld om stappen te zetten op het platform. En met succes: het aantal likes is stevig gegroeid van 200 naar 1.900.

Robbert Daalder 7 december 2022

Rob Schalker A fish named Fred 1280x800

Wat hebben A Fish Named Fred-oprichter Rob Schalker en marketeer/social media specialist Jan de Keijzer gedaan om dit alsnog voor elkaar te krijgen? ,,Dat schiet lekker op hè?”, begint Schalker tevreden. ,,Ik ben ‘r erg blij mee. We hebben wat advertenties op het account geplaatst en dat heeft duidelijk effect gehad.”

Het gaat bijvoorbeeld om het filmpje waarin te zien is hoe je eenvoudig en snel een shirt kan opvouwen. Voorafgaand aan het adverteren werd deze zo’n 47.000 keer bekeken, inmiddels is dit al ruim 136.000 keer.

Potentiële volger verleiden met TikTok-advertentie

De Keijzer: ,,We hebben voor dit filmpje gekozen omdat eerder dus al bleek dat ‘ie het goed deed. Kies je ervoor om te adverteren op TikTok, dan is het logisch om dat te doen met content waarvan je weet dat het de aandacht trekt. Wie een advertentie onder ogen krijgt, wordt extra verleid om zich te abonneren op het betreffende account. Ook mensen die A Fish Named Fred misschien nog helemaal niet kenden. Gezien het aantal nieuwe volgers is het een flinke groep mensen blijkbaar bevallen wat ze zagen.”

Jan de Keijzer is de oprichter van de Keijzer Online en helpt A Fish Named Fred aan groei op TikTok.

Wie het gevoel heeft dat nieuwe volgers worden gekocht met het inzetten van advertenties, kan dat volgens de social media-specialist direct van zich afschuiven. ,,Je moet deze mensen nog altijd zelf overtuigen met jouw dienst of product. Mooi om te zien dat ons dat is gelukt. En het is ook niet zo dat we hier ontzettend veel geld in hebben gepompt. Een paar honderd euro, meer zal het niet zijn”, voegt Schalker eraan toe. ,,En vergeet niet: volgers aantrekken is één, maar deze ook vasthouden is de echte kunst.”

TikTok benutten voor verkoop van A Fish Named Fred-producten

De flinke toename in het aantal nieuwe fans van A Fish Named Fred komt op een goed moment. De medeoprichter van het lifestylebrand voor mannen wil zijn producten namelijk ook vaker via het sociale platform verkopen. ,,En dus werken we steeds vaker met links in de posts die naar de webshop leiden. Dat deden we al op Facebook en Instagram, maar ik wil ons merk ook bij de wat jongere mannen onder de aandacht brengen. TikTok leent zich daar perfect voor”, aldus Rob.

Rob Schalker, de medeoprichter van A Fish Named Fred.

Lees ook: Succes boeken op TikTok: dit is hoe A Fish Named Fred dat aanpakt

,,Naast het inzetten van advertenties beseffen we ons ook dat er qua inhoud van onze video’s ook nog veel meer mogelijk is. Bekende Nederlanders lopen af en aan in onze winkels. Martien Meiland bijvoorbeeld. We hebben een prachtig filmpje met hem gemaakt dat al meer dan 12.000 keer is bekeken. Dat moeten we dus vaker doen. En waar humor tot nu toe vaak leidend was in onze posts, kan het straks misschien wel wat meer over de kwaliteit van onze kleding gaan. Meer over het product vertellen dus.”

,,En dan heb ik het nog niet eens over onze samenwerkingen met andere merken gehad. Zoals in de video met Martien te zien is, verkopen we ook bier, wijn en vis uit blik. Dit komt voort uit samenwerkingen met andere merken waarmee we op het gebied van social media ook nog volop mogelijkheden hebben. Je kunt samen content maken, of dat van elkaar delen om op die manier toch ook weer een andere doelgroep te bereiken.”

Lees ook: TikTok’ers ontdekken kledingmerk A Fish Named Fred, opvouwvideo blijkt een hit

Testen onder het oog van nieuwe TikTok-volgers

Net als tijdens de start van A Fish Named Fred op TikTok draait het op de reguliere werkdagen nog altijd om testen. Het grote verschil met ruim drie maanden geleden is alleen dat veel meer mensen het merk leren kennen. Zeker ook door de diversiteit aan content die met het testen gepaard gaat.

De Keijzer: ,,Het lukt de medewerkers van marketing om tenminste een keer per week iets te posten en daarmee is het account echt actief. Er worden likes gegeven en comments geplaatst terwijl het aantal volgers gestaag oploopt. Dit was ons voornemen. Ik wil trouwens nog even terugkomen om mijn advies van vorige keer. Toen zei ik dat het plaatsen van content altijd op een vast moment op de dag moest plaatsvinden, maar dat is geen must. Bij andere klanten heb ik gezien dat je daar best van kunt afwijken en evengoed kunt scoren. ”

De video met BN'er Martien Meiland werd ruim 12.000 keer bekeken.

Doelstelling: 5.000 TikTok-volgers in maart 2023

,,Met ingang van het nieuwe jaar gaan we iedere dag TikTokken”, voegt de oprichter van A Fish Named Fred eraan toe. ,,Jan heeft ons verteld dat je op die manier nog beter en sneller kunt zien welk soort content, of welke mix ervan, nu het beste voor ons werkt. Vijf video’s per week plaatsen levert ons zomaar 10 tot 15.000 meer weergaven op. Het is onze doelstelling om in maart volgend jaar 5.000 volgers te hebben.”

En tegen die tijd wil de ondernemer zijn content ook al crossmediaal delen. ,,Dat betekent dat we onze TikTok-video’s ook gebruiken voor Instagram en YouTube Shorts (platform van YouTube met daarop video’s van max. zestig seconden, red.). Het is allemaal nog onontgonnen gebied voor ons.”

Met deze 8 TikTok-tips van Jan de Keijzer maak je een goede start

  • Zet eerst een doel vast voordat je begint
  • Kijk om je heen wat anderen doen
  • Denk na over een format/serie die je elke week kunt plaatsen
  • Probeer de eerste maand met twintig video’s te starten, zodat je iedere werkdag kunt plaatsen
  • Ga interactie aan met andere bedrijven/creators op het platform
  • Probeer interactie uit te lokken in je video’s
  • Geef mensen waarde als ze je video’s bekijken
  • Wees divers met content, probeer nieuwe dingen. Testen, testen en nog eens testen!

De Ondernemer volgt de voortgang van het TikTok-account van A Fish Named Fred, met tips & tricks van Jan de Keijzer en de ervaring van Rob Schalker. Volg het via onze website.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws