Nieuws Social media

TikTok’ers ontdekken kledingmerk A Fish Named Fred, opvouwvideo blijkt een hit

Van 123 volgers eind augustus naar 1.000 fans aan het einde van deze maand. Dat was de doelstelling van A Fish Named Fred op TikTok. Om dat te bereiken haalde oprichter Rob Schalker content marketeer en social media allrounder Jan de Keijzer erbij. Hoewel de teller op slechts 200 is blijven steken, heeft het aantal views van video’s een mooie vlucht genomen. ,,Mensen beginnen ons hier te ontdekken.”

Robbert Daalder 29 september 2022

Tiktok a fish named fred header

Wie op de TikTok-tijdlijn van A Fish Named Fred kijkt, ziet direct dat de meest recent geplaatste video ruim 46.000 keer is bekeken. De inhoud ervan? Een bijzonder handige truc om je T-shirt bijna letterlijk in een handomdraai op te vouwen. De twee posts die eraan vooraf gingen passeerden de grens van 10.000 views en dus wordt er aanzienlijk beter dan voorheen gescoord.

Experimenteren brengt het gewenste resultaat

De Keijzer is tevreden met het geboekte resultaat. ,,Zoals ik in het eerste artikel al aangaf, is experimenteren cruciaal voor succes. Dat hebben we bij de vouwvideo ook gedaan en de cijfers liegen niet. In de eerste variant die we plaatsten, was de medewerker van A Fish Named Fred vanaf het begin volledig in beeld. Resultaat: 1.200 weergaven. Die hebben we gearchiveerd en is dus niet langer zichtbaar op de tijdlijn. Bij tweede poging hebben we onze collega uit beeld gelaten, maar omdat het eindresultaat van het opgevouwen shirt niet direct in beeld was, leverde dit niet meer dan 400 views op.”

Dat de aanhouder wint bleek ook nu weer, aangezien poging drie een schot in de roos bleek. ,,In het begin van het filmpje is het opgevouwen T-shirt direct te zien. De medewerker is buiten beeld gebleven waardoor de focus volledig op de truc ligt. Met trending muziek van B.O.T.A. feat Eliza Rose & Interplanetary Criminal en een vocale uitleg, is de video tevens voorzien van het juiste geluid. Resultaat: 46.700 weergaven and counting.

Lees ook: Succes boeken op TikTok: dit is hoe A Fish Named Fred dat aanpakt

Linksboven in de feed de opvouwvideo waarmee A Fish Named Fred al meer dan 46.000 weergaven scoorde. De video met de ontbijtgranen en de opgevouwen mouwen doet het eveneens bijzonder goed.

Kleine modificaties brengen groot verschil

,,Het heeft mij wel verbaasd dat zulke kleine modificaties zo’n groot verschil kunnen maken als het gaat om bereik”, zegt Schalker. ,,Dat vind ik dan ook het mooie van bezig zijn met deze materie. Het valt nauwelijks te voorspellen wanneer een video succesvol wordt. En als het dan lukt, zoals bij zo’n vouwvideo, dan is dat ontzettend leuk.”

,,En dat is natuurlijk precies de kant die we op willen met A Fish Named Fred”, gaat De Keijzer verder. ,,Dit thema van tips & trics gaat het aantal volgers vergroten. Wat we zien is dat sommige mensen eerst standaard onze berichten liken om daarna vaste volger te worden. Dat is een goede ontwikkeling, die we door kunnen zetten omdat we steeds beter inzichtelijk hebben wat zij willen zien. We hebben een andere succesvolle video die laat zien hoe je je mouwen mooi kunt opvouwen. Die is al meer dan 16.000 keer bekeken en daarmee is het wel duidelijk met welke inhoud we kunnen scoren.”

Content marketeer/social media allrounder Jan de Keijzer.

"De strategie was dat marketing iedere dag rond 16 uur zou posten. Dat is lang niet altijd gebeurd en dat zie je direct terug in de statistieken"

Jan de Keijzer, content marketeer/social media allrounder

,,Op dit moment zijn we ook bezig met BN’ers die klant zijn van ons en het kenmerkende oranje visje Fred op grappige wijze onder de aandacht brengen. We zien dat TikTok’ers dat ook leuk vinden en hetzelfde geldt voor de video met het visje in de ontbijtgranen. Dit maakt dat we al drie thema’s hebben die het goed doen en we door de week heen uitstekend met elkaar kunnen afwisselen. Daar komt bij dat er ook nog eens 15 video’s op stapel liggen. Wetende dat die op de meest uiteenlopende manieren te posten zijn, zitten we op het gebied van content maken voorlopig wel even goed.”

1.000 volgers gaan er evengoed komen

Het zijn waardevolle inzichten voor De Keijzer en Schalker. De vraag die nu alleen nog openstaat, is waarom er in een maand tijd maar 77 nieuwe volgers bij zijn gekomen, terwijl dit er 800 hadden moeten zijn. ,,De strategie was dat marketing iedere dag rond 16 uur iets zouden plaatsen. Dat is lang niet altijd gebeurd en dat zie je direct terug in de statistieken. Groei vraagt toewijding. De dames van marketing moeten er écht bovenop zitten, elkaar stimuleren om content te maken en dit op tijd te posten. Iedere dag."

,,Dat we het target niet gehaald hebben, komt overigens ook omdat we wat meer tijd nodig hadden om erachter te komen wat TikTok’ers van ons willen zien. Dat weten we nu. Ze hebben straks een reden om ons te volgen. Die 1.000 volgers gaan er alsnog komen.”

Rob Schalker experimenteert als medeoprichter van A Fish Named Fred met TikTok.

Vooral niet krampachtig te werk gaan

,,Dit is overduidelijk een everyday business”, zegt Schalker daarover. ,,Het maken en plaatsen van content moet routine worden. En het moet makkelijk zijn. Gewoon met de iPhone, zodat het gelijk verwerkt kan worden. Dat het qua nieuwe volgers nog niet zo hard loopt als gehoopt, is geen ramp. We moeten geduld hebben en vooral niet krampachtig te werk gaan. Dat haalt niets uit."

,,Het is continu finetunen en kijken wat het oplevert. In dat opzicht vind ik het heel mooi dat het aantal views al enorm is gestegen. Mensen beginnen ons op TikTok te ontdekken en dat is precies de bedoeling.”

Lees ook: Kringloopwinkel steeds hipper dankzij TikTokkers en influencers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws