Nieuws Sponsoring

EK-rel over Ronaldo en Coca-Cola ‘veroorzaakt schade aan merk’ volgens sportmarketing-expert

Dat voetbal-icoon Cristiano Ronaldo twee flesjes van EK-sponsor Coca-Cola voor een persconferentie aan de kant schoof gaat ‘gevolgen hebben’ voor de frisdrankverkoper, zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake. Tegelijkertijd moeten we de soep ook niet te heet eten. ,,Zijn macht is groot, maar hij kan in zijn eentje niet de waarde van het Coca-Cola-concern weghalen. Die daling van nu is emotie, en die gaat weer voorbij.”

Tijmen de Groen 16 juni 2021

Ronaldo coca cola europees kampioenschap rel

Still uit de video van de persconferentie waarin Ronaldo de colaflesjes weghaalt.

Waar ligt de verantwoordelijkheid van een topsporter, dat is de vraag die na de rel zal overblijven, zo lijkt Van den Wall Bake te zeggen. ,,Zijn functie is ook het promoten van de sport, en daar heeft Coca-Cola een enorme bijdrage aan geleverd. Zelfs als hij het een verschrikkelijk product vindt, dan moet hij die functie wel blijven uitoefenen.” Ronaldo zou de flesjes aan de kant gezet hebben om mensen te motiveren water te drinken in plaats van ongezonde frisdranken. Saillant detail daarbij is dat Coca-Cola sinds 2019 sponsor is van Juventus, de club waar Ronaldo ook voor speelt.

Stevige gesprekken met Ronaldo over EK-sponsor

Dat de stervoetballer van Portugal woensdagochtend heeft verklaard Coca-Cola bij het ontbijt te drinken doet Van den Wall Bake af als ‘volledig ongeloofwaardig’. Het tekent wel dat achter de schermen stevig wordt gesproken tussen de sponsor en UEFA, en dat is ook precies waar het moet blijven volgens de sportmarketeer. ,,Ik ben van mening dat als je geknipt wordt, je stil moet zitten. Alle reactie nu creëert alleen maar meer aandacht, zeker in de media.”

Lees ook: Reactie op KNVB-brief: Paul Moers en Thijs van Dijk lovend over nieuwe Oranje-commercial Albert Heijn

Niet het einde van EK-sponsordeal met Coca-Cola

Toch gelooft Van den Wall Bake niet dat Coca-Cola nu stopt als sponsor van het Europees Kampioenschap. ,,Natuurlijk gaat dit opkomen tijdens de volgende onderhandelingen, en zal UEFA kenbaar worden gemaakt dat ze hun sporters in het gareel moeten krijgen. Maar Coca-Cola gaat echt nergens heen, want als zij uitstappen, dan stapt Pepsi in.”

Dat in het gareel krijgen van sporters gaat in zijn ogen zeker effect hebben voor andere sporters. ,,Dit zal er toe leiden dat sporters een contract moeten tekenen dat zij niets zullen doen om de sponsors in een kwaad daglicht te zetten.” Precies een dergelijk contract als bij de Olympische Spelen en andere evenementen al bestaat als reactie op de knielende sporters na de Black Live Matters-protesten.

''Coca-Cola gaat echt nergens heen, want als zij uitstappen, dan stapt Pepsi in''

Voor de korte termijn zit er voor de UEFA en Coca-Cola maar één ding op, wachten en hopen op een ander moment dat de aandacht trekt. ,,Daarin liggen macht en kracht dicht bij elkaar. Tegelijkertijd zie je dat de uitslag van Duitsland-Frankrijk (1-0, red.) alweer wat aandacht weghaalt.

Bekijk hier de video van de persconferentie waarin Ronaldo de Coca-Cola flesjes weghaalt:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws