Video Storytelling
Dit kan storytelling voor jouw bedrijf betekenen: kijk mee met deze Broodje Verhaal-video's
Een heuse 'videocast'-serie op De Ondernemer: Broodje Verhaal. Contentmarketing- annex storytelling-expert Cor Hospes neemt ondernemers mee - letterlijk ook - in zijn keuken, laat ze daar hun favoriete lunch bereiden en natuurlijk en bovenal, hun verhaal vertellen. Want storytelling, dat staat centraal in deze 9-delige serie.
Laatste update: 7 augustus 2021 22:45

Cor Hospes (links) bereid in zijn keuken negen afleveringen 'Broodje Verhaal', om naar te kijken (video) of te luisteren (podcast). En de storytelling-expert blogt er bovendien over op onze website. Op de foto rechts de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar, Niels Meijssen van Moonback.
Broodje Verhaal dus. Negen afleveringen met Cor Hospes en een ondernemer die tijdens de lunch letterlijk de ingrediënten van zijn/haar ondernemersverhaal deelt. Wat wil hij/zij bereiken en waarom? Welke obstakels moet hij/zij daarbij zien te overwinnen. En niet onbelangrijk. Wat kookt hij/zij van de lunchkaart? Kiest hij/zijvoor een gebakken eitje, zijn pasta van de dag of toch dat broodje bal...? En welke boodschap wordt er op de koelkast geplakt?
Op deze verzamelpagina vind je alle Broodje Verhaal-videos met Willem Kors (Leentjes Poeder Pret), Ellyne Bierman (Reflower) en de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar, Niels Meijssen (Beterboeken/Moonback), Sam van Dalen (autobedrijf Italië in de Polder), Ed Bindels, founder van Amac en Food District Liemès, Rob Schalker van fashionmerk A fish named Fred, Karin Veldhuizen van watersportcamping Heeg, Marchel Bulthuis (Electric Motorcycles Nederland) en Audrey van Ham, ceo van Christine Le Duc.
Op deondernemer.nl/storytelling vind je ook podcasts, blogs en artikelen over storytelling.
1. Aan de pannenkoeken met Willem Kors (Leentjes Poeder Pret)
Wat kinderen blij maakt? De bakproducten van Leentjes Poeder Pret in ieder geval. Dat maakt het verhaal van Willem Kors, een van de ondernemers achter het populaire merk, kraakhelder. En dat blijkt ook in de keuken van gastheer Cor Hospes. Alles draait om plezier, de pret. Hoe die pret samen met de pannenkoeken op de tafel komt, dat legt Kors al bakkende uit, te bekijken via deze link.
2. Ellyne Bierman (Reflower): ook kunstbloemen houden van mensen - en andersom
De keuken in Huize Hospes ziet er in deze aflevering fleuriger uit dan normaal. Niet vreemd, want Ellyne Bierman van de ‘duurzame bloemenbieb' Reflower is te gast. Tijdens het roeren in potten en pannen doet de ondernemer in deze Broodje Verhaal-video geuren en kleuren uit de doeken waarom haar platform zo’n succes is bij bloemenliefhebbers. Want ja, ook kunstbloemen houden van mensen. En andersom ook, dus.
3. Hoe Niels Meijssen (Beterboeken/Moonback) een sympathiek alternatief voor Booking.com realiseert
Natuurlijk mag de Meest Inspirerende Ondernemer van dit jaar niet in - de voor de gelegenheid extra feestelijke - keuken van Cor Hospes ontbreken. Niels Meijssen dus, oprichter van Moonback (voorheen Beterboeken.nl). Wat is het verhaal achter het platform dat het sympathieke alternatief voor Booking.com wil zijn? In ieder geval is ‘eerlijkheid’ een belangrijk hoofdstuk van Niels' marketingverhaal. Onder meer in deze aflevering van Broodje Verhaal de vraag die elke ondernemer zichzelf vaak stelt of moet stellen: hoe valideer je als ondernemer dat je met jouw idee en content op de goede weg zit? Tussen de gesneden groenten en de verse kruiden zoeken de storytelling-expert en startup-strateeg naar het antwoord; kijk mee via deze link.
Lees hier ook de eerste van een serie expertblogs van Cor Hospes: Blogcursus 'De kunst van storytelling (1): waarom dit ook jouw bedrijf kan helpen
4. Storytelling? Sam van Dalen doet het met video. Succesvol.
Storytelling. Logisch. Op video? Niet voor iedereen even logisch. Je moet het willen, kunnen en de tijd er voor over hebben, als ondernemer. Sam van Dalen maakt er tijd voor, en dat helpt, er huist zeker een entertainer in de ondernemer. Wie de directeur/eigenaar van autobedrijf 'Italië in de polder' er in dit Broodje Verhaal in alle nuchterheid over hoort praten, zou kunnen denken dat het allemaal bijna vanzelf gaat. Sam van Dalen: ,,Ik vertel in een video nooit over het product, we zeggen zeker niet: koop dit. Ons product is de auto, maar ik vertel niet hoeveel vermogen-ie heeft, wat-ie gereden heeft en wat er op of aan zit. Het gaat om het verhaal."
,,Je zou kunnen denken: ik zal er wel meer door gaan verkopen. Wat ik na een tijd merkte is dat wij juist veel meer aanbod aan de inkoopkant kregen, dat juist autobedrijven ons gingen bellen om bijvoorbeeld Italiaanse auto's aan te bieden. B-to-b heeft het ons absoluut geholpen, het heeft bijvoorbeeld geholpen ons aanbod uit te kunnen breiden".
De Italië in de polder-video's zijn tienduizenden keren bekeken, de meest besproken en ook onze favoriet: de pony in de Panda. Je kunt 'm zien direct na afloop van deze aflevering van Broodje Verhaal.
5. Ed Bindels (ceo Amac, Liemès): 'Ondernemen zit ín je'
In de Broodje Verhaal-keuken van Cor Hospes - erváár hoe de heren er Quesadilla bereiden - vertelt Ed Bindels uitgebreid over zijn missie en eerdere ervaringen als ondernemer, 'de boef' in zijn verhaal en het pakken van kansen. Bekijk de aflevering via deze link.
,,Mijn ambitie was het een winkel te openen, en die eerste Amac ging heel goed. Na een half jaar vroeg Apple wil je niet een tweede openen, in Amersfoort. En kort daarna kon ik een derde openen, in Den Bosch. Dat was geen ambitie, het gebeurde gewoon." Inmiddels 47 succesvolle Amac's verder neemt Ed Bindels - 'ondernemen zit ín je, dat gaat niet bewust' - een serieuze stap naar horeca. Binnenkort mogen ook de deuren van zijn Food District Liemès dan eindelijk open, gehuisvest in The Wall langs de A2 bij Utrecht.
6. Rob Schalker (A fish named Fred): 'Als je met storytelling start, moet je het in alle details uitvoeren'
,,Wij proberen in al onze vezels storytelling, het verhaal van onze Fred, naar buiten te brengen". Het maakt Rob Schalker, ceo/founder van A fish named Fred, een meer dan vanzelfsprekende gast in de keuken bij Cor Hospes. Hij bereid er lunch, maar doet vooral uit de doeken hoe hij via storytelling zijn fashionmerk positioneert. Met de podcastserie Fred Talk, eigen muziek op Spotify, een VR-game, bier, wijn en samenwerking met een bedrijf in sardientjes aan toe.
,,Wat wij doen is een stukje branding op het gebied van de visserij", zegt Rob Schalker met een stevige knipoog al direct aan het begin van dit Broodje Verhaal. En daarmee begint het 'verhalen vertellen' - zijn kracht - meteen al. Hij is ceo/founder van het fashionmerk A fish named Fred, eerder ook van NZA/New Zealand Auckland. Zijn steevaste benadering: het gaat niet zozeer om het product, je moet een verhaal verkopen. ,,Wat je maakt, wat je creëert kun je veel meer waarde geven door er een verhaal aan te koppelen wat alles verrijkt. Dat heb ik in een vroeg stadium geleerd en in mijn verdere carrière telkens weer weten te gebruiken".
7. Hoe op de watersportcamping van Karin creativiteit en duurzaamheid zegevieren
Karin Veldhuizen, eigenaresse/creatief directeur van watersportcamping Heeg, is van initiatieven is als de Literaire Caravan met onder meer Tommy Wieringa en Mensje van Keulen, een masterclass Douche Zingen voor Dummies met Lucette van den Berg, muurschilderen met Daan van Bommel en een heus Nachtkijkers Film Festival. ,,Ik heb een allergie voor saai. De camping is voor mij een podium, een mini-wereldje, waar ik alles kan maken en ontwikkelen waar ik blij van word en hoop dat andere mensen dat ook worden".
Karin is als ondernemer van de 'burgerlijke ongehoorzaamheid', samenwerking met juist concurrentie en bedrijven in andere sectoren, ook als dat helemaal niet logisch lijkt. Voorbeelden te over, in deze aflevering van Broodje Verhaal.
8. Met storytelling en overtuigingskracht bouwt Marchel Bulthuis aan zijn elektrische succes
Wat vinden motormannen en -vrouwen eigenlijk van zo'n elektrische motor? Hoe overtuigde Marchel Bulthuis van Electric Motorcycles Nederland hen van de duurzame racemonsters? En waar liep de ondernemer allemaal tegenaan toen hij in de VS op zoek ging naar de juiste elektrische tweewielers om te importeren? Niet alle reacties waren even positief, memoreert Bulthuis. ,,Dat is nu wel anders. Elektrische motoren overtreffen de prestaties van brandstofmotoren. Dat was een paar jaar terug nog wel anders.''
Bulthuis weet hoe je storytelling slim kunt inzetten om het product - in dit geval elektrische motoren - aan de man en vrouw te brengen. Kijk en luister mee, naar zijn gesprek met Cor Hospes.
9. Met het juiste verhaal seks uit de taboesfeer: zo pakt Audrey van Ham (Christine le Duc) dat aan
Erotiekwinkelketen Christine le Duc zag de omzet het afgelopen jaar bijna verdrievoudigen. Het bedrijf moest noodgedwongen inzetten op de webshop en dat bleek een succes. Met Audrey van Ham aan het roer. Tijd om haar uit te nodigen in de keuken van Cor Hospes - en dat voor de laatste aflevering van Broodje Verhaal.
Sinds 53 jaar is Christine le Duc actief op de 'spannende markt', zoals Audrey van Ham dat uitdrukt terwijl ze net binnen is in de minstens zo spannende keuken van storytelling-expert Cor Hospes. Belangrijk deel van het succesverhaal is adviseren en taboes doorbreken, geeft de ceo in de keuken van Cor Hospes aan. ,,Daarnaast vind ik het leuk om ons verhaal vanuit een vrouwelijk perspectief neer te zetten en dat het interessant blijft voor koppels. Dat laatste staat buiten kijf.''