Nieuws Marketing

Suggestie ondernemers: karakter Bergen exploiteren

Meer mensen moeten het bourgondische en historische centrum van Bergen op Zoom bezoeken, meldt BN/DeStem.

Hans Heijt 7 maart 2016

Bergen Karakter

Om meer winkelpubliek te trekken, moet Bergen op Zoom het historisch centrum en het bourgondische karakter van de stad beter onder de aandacht brengen. Ook door de parkeertarieven te verlagen, kunnen wellicht meer mensen tot een bezoek aan de binnenstad worden verleid.

Deze suggesties deden ondernemers, bewoners en andere betrokkenen donderdagavond tijdens een bijeenkomst over de concept-structuurvisie voor de detailhandel in de gemeente Bergen op Zoom. De visie is opgesteld door het adviesbureau DTNP en ligt tot en met 28 maart ter inzage.

LeegstandTijdens de bijeenkomst wees Karel Trommelen van DTNP erop dat Bergen op Zoom met zijn winkelaanbod 'ruim in zijn jasje zit'. Volgens DTNP heeft de leegstand in het centrum inmiddels een zorgelijk niveau bereikt. Meer dan 10.000 vierkante meter winkeloppervlak staat leeg, verdeeld over circa negentig panden. Toch ziet Trommelen wel degelijk kansen voor het centrum. "Door de sfeervolle markt is de binnenstad onder meer aantrekkelijk voor de recreatieve bezoeker die op een terras gaat zitten en nog even een winkel binnenstapt", aldus Trommelen.

Maikel Gijzen, inwoner van de Bergse binnenstad, denkt dat betere bewegwijzering ervoor kan zorgen dat meer mensen naar het centrum komen. "Daarmee zou je dan ook het historisch centrum beter onder de aandacht kunnen brengen", aldus Gijzen. "Bij het station zou met informatieborden verwezen kunnen worden naar het Markiezenhof en de Markt. Ook zou je met borden informatie over de statige herenhuizen in de stad kunnen verstrekken."

Jos Slaats van projectontwikkelaar Gebri zei dat gezocht moet worden naar mogelijkheden het bourgondische karakter van Bergen op Zoom beter te exploiteren. "De bourgondische uitstraling van Bergen op Zoom is namelijk top", aldus Slaats. Meerdere aanwezigen vonden dat de binnenstad compacter moet en dat mensen vermoedelijk sneller naar de binnenstad komen als de parkeertarieven worden aangepast. Onderneemster Monique begrijpt dat betaald parkeren helpt bij het in goede banen leiden van het verkeer in de binnenstad. Maar een tarief van 1,80 euro per uur vindt ze voor een stad met de omvang van Bergen op Zoom wel hoog. "Misschien een idee de eerste twee uur parkeren gratis te maken en daarna 1 euro per uur te rekenen?"