Nieuws Marketing

Sushi-fabriek denkt aan vertrek uit Leimuiden

Sushi-producent Sushi Ran, de grootste werkgever in Leimuiden, ziet uitbreidingsplannen mislukken en overweegt te vertrekken naar een goedkopere gemeente. Dat schrijft het AD.

Hans-Paul Andriessen | Foto: Peter Franken 1 juni 2016

PF 31052016 7 2 2

"Het is niet zo dat we à la minute moeten uitbreiden", zegt directeur Hiroshi Tsujimaru (37) van Sushi Ran. "Maar het gaat wel steeds meer knellen." Zijn bedrijf telt momenteel 170 personeelsleden; een groei naar 200 tot 250 werknemers behoort tot de mogelijkheden. Dagelijks rollen hier meer dan honderdduizend stuks sushi van de band in tachtig variaties.Uitbreiding Sinds 2013 stuurt de directeur aan op uitbreiding van het pand dat op bedrijventerrein Drechthoek 1 staat. Dat bedrijventerrein is echter helemaal vol. Daarom had de sushi-producent zijn hoop gevestigd op een nieuwbouw op het nog aan te leggen bedrijventerrein Drechthoek 2, direct grenzend aan de huidige fabriek.Maandagavond zette de gemeenteraad van Kaag en Braassem definitief een streep door het plan. De gemeente zou zelf participeren met risicodragend kapitaal en daar voelde de meerderheid niets voor. "Wellicht dat er andere scenario’s haalbaar zijn zonder risico’s voor de gemeente", hoopt Tsujimaru. "Je zal dan voor een deel opnieuw moeten beginnen met de projectontwikkeling. Maar de grondprijs moet voor ons wel marktconform zijn."Alternatief Het alternatief voor de sushi-producent - de grootste van Nederland- is een tweede vestiging in de omgeving of verhuizen. "Beide alternatieven zijn een stuk duurder dan ons voorgenomen plan. Een beslissing is nu nog niet aan de orde. Dat hangt af van waar de gemeente nog mee komt. Geografisch maakt het niet zoveel uit waar wij zitten. Dit is een relatief dure regio. Onze binding met de regio zit hem vooral in de mensen die bij ons werken. Die komen hier uit de buurt." Zelf woont de directeur in Amstelveen. Sushi Ran levert vooral aan grootwinkelbedrijven in Nederland, België en Denemarken. De grondstoffen komen deels uit Nederland (azijn, suiker), deels uit Europa (rijst uit Italië, zalm uit Noorwegen) en deels uit de hele wereld: garnalen uit Vietnam, tonijn uit Korea en sojasaus uit Japan. De sushi-markt is nog steeds aan het groeien, maar Tsujimaru ziet ook veel kansen in andere Japanse gerechten. "De voedingsmiddelenbranche is enorm in ontwikkeling. Daar willen we op kunnen inspelen."