Combined ShapeAcademy Telemarketing

Nieuwe telecommunicatiewet: mag koude acquisitie dan helemaal niet meer?

Op 1 juli 2021 wijzigde de Telecommunicatiewet. Naast ongevraagd e-mailen, mag ongevraagd bellen nu ook niet meer. Als dit voor jou een goedwerkende marketingmethode was, is dat natuurlijk niet zo tof. Laten we daarom kijken naar wat er allemaal juist wel nog mag. Dat is tenslotte het enige dat echt telt, zo schrijft jurist Charlotte Meindersma in deze blog.

Charlotte Meindersma 28 juli 2021

Koude acquisitie telecommunicatie wet juli 2021 charlotte meindersma

Afbeelding ter illustratie, persoon komt niet in het verhaal naar voren. Foto: Shutterstock

Charlotte Meindersma is ondernemer en jurist. Ze maakt het recht graag praktisch op het gebied van marketing, privacy en contracten. Wekelijks maakt ze een video's en schrijft ze artikelen voor haar eigen website. Daarnaast is spreker en auteur van vijf boeken, waarvan de nieuwste Écht ondernemen - bemoei je met je eigen zaak.

Wie mag je (niet) benaderen

De regels gelden voor alle natuurlijke personen. Consumenten, particulieren, medewerkers, burgers, geef het beestje een naam. Er is namelijk een uitzondering voor het mogen benaderen van rechtspersonen (BV’s, NV’s, stichtingen en verenigingen) en natuurlijke personen handelend in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf (eenmanszaken, VOF’s).

Als de contactgegevens specifiek openbaar zijn gemaakt met als doel om wel ongevraagd benaderd te kunnen en mogen worden, dan mogen deze ondernemingen wél gebeld en gemaild worden. Dit moet expliciet bij het telefoonnummer vermeld staan of uit het e-mailadres blijken. Denk daarbij aan een tekst als ‘telefoonnummer voor acquisitie’ of een e-mailadres zoals koudeacquisitie@bedrijf.nl. Toegegeven, dit zal niet zo snel voorkomen.

Dat de gegevens van de inkoopafdeling zijn of bij het marketingteam horen, is dus nog niet genoeg om aan te nemen dat je die gegevens mag gebruiken om daar je ongevraagde commerciële boodschap naartoe te sturen.

Klanten zijn een uitzondering

Klanten mag je wel benaderen. Daar heb je geen expliciete toestemming voor nodig. Maar let op: ze moeten wel vooraf de mogelijkheid tot opt-out hebben gekregen. Het hebben van de contactgegevens maakt dus nog niet dat het gebruiken ervan is toegestaan.

Klanten zijn betalende klanten of donateurs. Wie dus je gratis (e-)book heeft opgevraagd is geen klant. Wie daar 0,01 eurocent voor heeft betaald, wel. Een klant moet namelijk iets gekocht hebben, volgens de Telecommunicatiewet. Hoe lang je iemand nog klant mag noemen? Daar stelt de wet nu geen limiet aan, maar de code Telemarketing gaat uit van drie jaar na laatste aankoop of einde van een abonnement.

Belangrijk om te weten is overigens dat je klanten alleen mag benaderen over gelijksoortige producten en diensten. Er moet dus voldoende verband zijn tussen wat je klant eerder gekocht heeft en wat je nu aan wil bieden.

'De maximale boete die de ACM kan opleggen is 450.000 euro. De kans is echter groter dat er naar aanleiding van een klacht een procedure komt bij de Reclame Code Commissie'

Zo kun je nieuwe mensen toch bereiken

De regeling voor commerciële communicatie, via welk kanaal dan ook, gaat precies daarover: ongevraagde commerciële communicatie. Dat betekent dus ook dat er twee manieren zijn om hier onderuit te komen:

  1. Je zorgt dat de communicatie niet commercieel is

  2. Je zorgt dat je toestemming hebt, zodat het niet meer ongevraagd is

Je zou daarom een bedrijf kunnen bellen of mailen of een persoon een DM, sms of WhatsApp kunnen sturen, met eenvoudigweg de vraag of je eens zou mogen bellen of mailen over een bepaald onderwerp. Doe dus nog geen specifiek aanbod. Verkoop nog niks. Maak je bericht of gesprek nog niet commercieel. Houd het open. Op deze manier leg je het eerste, niet commerciële contact. Doe je dat goed, verkrijg je daarmee de toestemming om later wel contact op te nemen over je aanbod of wat je verder te verkopen hebt.

Regels voor e-mail, nu voor alle commerciële communicatie

Kortgezegd is door deze wetswijziging de regel voor e-mail gaan gelden voor alle commerciële communicatie, ongeacht het kanaal. Het lastige is dat we het vaak voor e-mail eigenlijk al niet volgens het boekje deden, waardoor het toepassen op de andere communicatiekanalen niet meteen goed zal gaan.

De maximale boete die de Autoriteit Consument en Markt kan opleggen is 450.000 euro. De kans is echter groter dat er naar aanleiding van een klacht een procedure komt bij de Reclame Code Commissie. Zij kan geen boete opleggen, maar alle uitspraken worden wel gepubliceerd. Wie zich niet neerlegt bij de uitspraak van de RCC loopt alsnog het risico om door de ACM beboet te worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws