Nieuws Marketing

Twents TriboForm Engineering zorgt voor kreukvrij autoblik

In Twente ontwikkelde software wordt door grote Europese autofabrikanten gebruikt voor het ontwerpen en produceren van portieren, spatborden en motorkappen. Met de simulatiemethode van het bedrijf TriboForm Engineering uit Enschede kan op de computer nauwkeurig worden berekend met welke combinatie van metaal en smeermiddel auto-onderdelen perfect uit de persmallen komen.

Van onze redactie 24 februari 2016

Triboform emiel muijderman

Het levert autofabrikanten veel tijdwinst en besparing op. Ze moesten tot dusver veelal met praktijkproeven de kans op breuken en golfvorming van staal of aluminium beperken.

BewezenDe op de Universiteit Twente (UT) in Enschede ontwikkelde software heeft zich al bewezen bij de productie van de spatborden van de Skoda Fabia en de deuren voor de Mercedes C-klasse Coupé en de Volvo XC90. "Als we die auto's op de weg zien dan realiseren we ons dat wij daaraan meewerkten. Dat maakt ons trots", zeggen dr. ir. Jan Harmen Wiebenga (30) en dr. ir. Johan Hol (30), de mannen achter TriboForm. Ze presenteren morgen hun software op een beurs in het Duitse Darmstadt, waar engineers van de grote Europese automerken zich verzamelen.

Wiebenga en Hol verwachten dat hun bedrijf TriboForm in de komende jaren uitgroeit van de huidige zes medewerkers tot minimaal twintig. "Niet alleen met engineers, maar ook met verkopers. Want na Europa willen we onze software aanbieden in de VS en Azië."

Foto: Jan Harmen Wiebenga (L) en Johan Hol, directeuren van TriboForm Engineering (Emiel Muijderman)