Nieuws Marketing

Concurrentiestrijd om bioscoopstoelen in Nijmegen

Nijmegen krijgt er na de verbouwing van bioscoop Calypso weer bioscoopstoelen bij. Maar Carolus op Plein 1944 moet dan wel sluiten, schrijft dagblad De Gelderlander.

GEERT WILLEMS 13 maart 2017

Bioscoop schoonmaker

De zalen van Carolus op Plein 1944 moeten geen dienst meer doen als bioscoop, als Calypso in de Tweede Walstraat grootschalig is verbouwd. Dat zegt wethouder Bert Velthuis van Cultuur. Anders komen er te veel bioscoopstoelen in de binnenstad.

Te veel zalen

Alle partijen zijn blij met de komende opwaardering van het Calypsocomplex. Daarmee krijgt ook het winkelcentrum Mariënburg, dat grotendeels leegstaat, een mooiere bestemming. Maar politieke partijen, filmhuis LUX en bioscoopexploitant CineMec in Ressen kijken ook met argusogen naar de plannen van het Vue-concern voor de ingrijpende renovatie en uitbouw van de Calypsobioscoop in de Tweede Walstraat. Ze zijn bang dat er te veel filmzalen en bioscoopstoelen komen in de stad.

Verbouwingsplan

Wethouder Velthuis stelt hen gerust. Er komen acht zalen in de nieuwe Calypso met in totaal 1.025 stoelen, liet hij deze week tijdens de gemeenteraadsvergadering weten. Daarmee geeft hij al een eerste inzicht in het verbouwingsplan dat nog niet openbaar is.

Maximum

Eerder stelden diverse politieke partijen, LUX en CineMec dat er een maximum zou moeten gelden van 7 zalen en 1.100 stoelen. De directeuren Pepijn Kuyper van LUX en Gerben Kuipers van CineMec kunnen leven met de aantallen die Velthuis presenteert, laten ze in een reactie weten. De concurrentie wordt dan niet zo groot dat uiteindelijk alle uitbaters er schade van ondervinden. Velthuis voegt eraan toe dat Carolus dan wel moet stoppen als bioscoop, anders zou er alsnog te veel capaciteit komen. De twee zalen van Carolus herbergen in totaal 572 stoelen. Eerder liet algemeen directeur Ron Sterk van Vue Nederland doorschemeren dat hij het complex op Plein 1944 niet vanzelfsprekend zal sluiten.

Motie

,,We richten ons eerst op de plannen in de Tweede Walstraat en kijken dan wat we met Carolus doen'', zei hij enkele weken geleden. Nu wil hij niet reageren op de woorden van de wethouder. ,,Ik heb over anderhalve week een gesprek met de wethouder en tot die tijd onderhoud ik een radiostilte.'' De gemeenteraad werd verrast door de onverwachte mededelingen van wethouder Velthuis en nam in grote meerderheid een motie aan waarin wordt gevraagd betrokken te worden bij verbouw en nieuwbouw van bioscopen.

Lees ook: Megabios in zicht in Mariënburg