Podcast De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Van onze redactie 2 januari 2023

Ron Bavelaar is verbonden als voorzitter van de Raad van Bestuur van de coöperatie Univé. Al snel krijgt hij die brandende vraag van naamexpert en De Zo Genaamde Podcast-host Floris Hülsmann voorgeschoteld. ,,De naam is Univé, de descriptor is verzekeringen en de tagline is: 'daar plukt u de vruchten van'. Ik denk dat iedereen in Nederland de naam wel eens gehoord heeft. Maar wat betekent Univé nou eigenlijk?'', aldus de presentator.

Bavelaar: ,,Het leuke is, dat Univé is ontstaan uit een fusie tussen de Drentse Landbouw Genootschap en Novo, en uiteindelijk is er een prijsvraag onder medewerkers uitgeschreven.'' Een nieuwe naam voor het gefuseerde bedrijf. ,,En Univé staat eigenlijk voor Unie en voor verbinden en voor verzekeren, en daar komt de naam Univé vandaan.'' In de podcast hoor je meer over het ontstaan van de naam, maar ook over de boer Geert Reinders, in 1794 (!) de oprichter van de verzekeraar die we nu als Univé kennen.

''Dat 'Daar plukt u de vruchten van' is in de basis ook de coöperatie die we zijn. Alles wat we doen, werkelijk alles, doen we ten gunste van onze leden''

Ron Bavelaar, voorzitter Raad van Bestuur van de coöperatie Univé.

Wat is het verschil tussen de namen Univé Dichtbij en Univé Samen?

Floris Hülsmann zag op de website dat de verzekeraar voor elke regio een andere naam heeft. Bijvoorbeeld Univé Noord-Holland en Univé Noord-Nederland. Opvallend, er zijn ook een Univé Dichtbij en Univé Samen. Zijn dat ook regio's of is dat weer iets anders? Aan Ron Bavelaar om licht in de duisternis te brengen.

De mannen hebben het in de podcast ook over het bekende logo van de verzekeraar. Dat appeltje in het logo? Wat is daar de betekenis eigenlijk van? Bavelaar: ,,Dat is inderdaad een appeltje en dat refereert aan de slogan 'Daar plukt u de vruchten van'. Zo moet je dat zien. Dat 'Daar plukt u de vruchten van' is in de basis ook de coöperatie die we zijn. Alles wat we doen, werkelijk alles, doen we ten gunste van onze leden.''

Lees ook: Transloetje, Edison the Petit en Floatzac: elke productnaam Fatboy combineert lol met kwaliteit

Van 1794 tot 2023: hoe goed gaat Univé met de tijd mee?

Beluister De Zo Genaamde Podcast ook wanneer je meer te weten wilt komen over de verschillende producten die de verzekeraar biedt. En hoe gaat een bedrijf met roots die teruggaan tot 1794 om met hypermoderne risico's als hacks en andere vormen van cybercriminaliteit? En heeft de verzekeraar met het DNA van een coöperatie wel genoeg toekomst in een steeds individualistischere samenleving? Je hoort het in deze podcast.

Benieuwd naar het complete verhaal achter Univé? Luister dan de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen. Volgende week het verhaal achter de merknaam TUI.

Lees ook: Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Hart voor Zaken

Natasja Naron (Gabriël) over haar missie: 'Als je werkt vanuit liefde kan er geen hiërarchie zijn'

Bij financieel adviesbureau Gabriël bepalen de medewerkers zelf hun salaris en hoeveel dagen ze op vakantie gaan. Daarmee leeft het bedrijf niet alleen extern maar ook intern de missie ‘Genoeg zorgt voor geluk’. Belangrijk die missie, vertelt oprichter Natasja Naron aan gastheer Cor Hospes in de derde aflevering van Hart voor Zaken. Waarom belangrijk? Je hoort het in de podcast.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details