Nieuws Marketing

Van romanticus naar keiharde ondernemer

Een platenlabel voor elpees beginnen in het digitale tijdperk. Het lijkt een actie die gedoemd is te mislukken. Maar de Arnhemse dj en producer Remko Verweij (36) is eigenwijs. Zijn eerste eigen uitgave, genaamd The Reason, ligt in de schappen. Zijn droom? Van Mimi Music een podium maken voor nationale en internationale talenten op het gebied van house en techno, vertelt hij aan De Gelderlander.

Lars Barendregt 22 april 2016

Mimi Music

Verweij, in zijn scene beter bekend als Komplexx, hoopt die vurige wens waar te maken door zich met vinyl te onderscheiden van andere platenlabels. Hij wil met Mimi Music niet alleen muziek uitbrengen, maar ook feestjes organiseren en andere dj's en producers bij elkaar brengen. "Ik heb geen oplages van tienduizend stuks en ben geen Rihanna, maar vinyl geeft Mimi Music wel meer cachet", legt Verweij uit. "De drempel voor het uitbrengen van digitale muziek is tegenwoordig zo laag. Ieder 10-jarig jochie met een klein studiootje kan een plaat maken."

Breed publiekOm een zo'n breed mogelijk publiek aan te spreken, bracht Verweij The Reason zowel op vinyl als digitaal uit. Bij genres als de 'duistere Duitse underground sound' is er volgens hem veel vraag naar vinylplaten. "Muziek kunnen vasthouden en zien is zo mooi. Sommige dj's selecteren hun platen visueel. De elpee waar een ontwerp op de hoes staat, pakken ze er zo uit."

MuziekromanticusVerweij is zelf ook een muziekromanticus pur sang. Een mengpaneel van het duo Fluitsma & Van Tijn, dat met 15 Miljoen Mensen een nummer 1-hit scoorde, siert zijn knusse studio in de Arnhemse wijk Klarendal. "Kostte me een paar duizend euro", zegt Verweij. "Je hoort de ruis soms terug op de plaat, prachtig."

Oma MimiOok achter het ontstaan van Mimi Music zit emotie. Verweij heeft het label vernoemd naar zijn overleden oma, Mimi Verweij, die in 2013 op 94-jarige leeftijd stierf. "In haar leven heeft ze twee mannen en twee kinderen verloren. Heel heftig. Vlak voor haar overlijden zei ze dat ze klaar was met leven. Ik stelde voor nog iets leuks te doen en vroeg: 'Zullen we een feestje organiseren?'. Dat leek haar erg leuk, maar het is er nooit van gekomen."

Oma Mimi hield ontzettend van dansen en genoot van het leven, weet Verweij. Met Mimi Music probeert hij het energieke karakter van zijn oma over te dragen door echte dansnummers te produceren. Het liefst zou hij daar tot diep in de nacht mee bezig zijn. Maar om internationaal muziektalent voor zijn label te winnen, moet hij zich ook bezighouden met 'minder sexy' onderwerpen als geld en ondernemerschap. "Veel kunstenaars maken mooie dingen, maar verkopen niets. Het is niet de bedoeling dat ik zo'n kunstenaar word."