Nieuws Marketing

Veertig jaar voor de spiegel

De kapperszaak in de Sassenstraat bestaat al veertig jaar. Alleen op afspraak, alleen mannen en altijd met Gert en Ans.

Eelco Kuiken | Foto: Frans Paalman 2 maart 2016

Ans gert van der worp frans paalman 1

Als de met bladgoud versierde barbierspaal aan de gevel van hun rijksmonument hangt, zijn Ans (63) en Gert (64) van der Worp met kam en schaar in de weer. Hun klassieke herenkapperszaak in de Sassenstraat bestaat veertig jaar. De klantenkring is groot en hondstrouw.

De spiegelwand komt uit Argentinië. Een vriend van Ans en Gert nam het prachtding ooit mee uit het Zuid-Amerikaanse land. Toen keken de heren voordat ze de tango zwierden naar hun glimharen, nu zitten Zwolse klanten voor hetzelfde glas. Veertig jaar een echte klassieke herenkapper in Zwolle. Alleen op afspraak, alleen mannen en altijd zijn Gert en Ans met z'n tweeën. Nooit personeel. Uniek.

DameskapperGert volgde ooit een opleiding tot dameskapper, net als Ans. In militaire dienst mocht hij de heren van de kazerne kortwieken. Gert kon het veel beter dan de militaire barbieren. Nadien koos hij voor de heren. Hij en zijn vrouw specialiseerden zich in de mannencoupe. "Herenkappers zijn betere knippers. Je kunt niks camoufleren. Het moet meteen goed zitten", glimlacht Gert.

In 1976 openden ze hun zaak aan de Sassenstraat en in 1990 verhuisden ze enige tientallen meters naar Gerts ouderlijk huis, waar zijn vader ooit een drukkerij had. De klanten verhuisden mee. "Mannen zijn heel trouw. Is het goed, dan blijven ze. Waarom zouden ze ergens anders naartoe gaan?"

Geen personeelNee, het is geen zaak met personeel dat in roze outfits loopt en waar de muziek de potjes gel doet trillen. Van der Worp is een oase van rust. Ans en Gert kennen hun klanten bij naam. Ze praten over koetjes en kalfjes, maar met vaste gasten gaat het ook over het leven. Tijdens hun dertigjarig jubileum kregen ze van een klant een dik boek, met louter blanco pagina's. Het hele leven komt binnen die vier kappersmuren voorbij, maar Ans en Gert zwijgen, dat is de symboliek hierachter.

Persoonlijk"Kapsalons als de onze zie je steeds minder. Toch zien wij veel nieuwe klanten. Persoonlijke aandacht, kwaliteit en echt sociaal contact, daar hebben de mensen meer en meer behoefte aan", zegt Ans. Hoewel ze de zestig al gepasseerd zijn, kappen Ans en Gert gewoon door. "De klanten accepteren het niet als we stoppen."

Op de foto: Ans en Gert van der Worp voor hun kapperszaak in de Sassenstraat.