Nieuws Marketing

Zo zet je videomarketing voor je bedrijf in

De manier waarop jouw klanten content vergaren is in de afgelopen jaren volledig veranderd. Waar marketing een paar jaar geleden nog over papier en televisie ging, gebeurt het nu allemaal op internet. Hoe zet je anno 2019 videomarketing op een slimme manier in? Wij vroegen het aan videomarketingstrateeg Noortje Janmaat.

Vincent Krijtenburg | Foto: Guus Pauka 13 oktober 2019

Noortje Janmaat video marketing 02

Het inzetten van videomarketing (videocontent inzetten om klanten te bereiken) komt volgens Janmaat nog het meest in de buurt van een persoonlijk gesprek. ,,Mensen zien je, ze horen je en leren je kennen”, zegt ze. En daar ligt ook gelijk een drempel, weet ze uit ervaring. ,,In het begin van mijn ondernemende leven voelde het bijzonder ongemakkelijk om zelf zichtbaar te worden. Ervaring leert dat het middel video de perfectionist in iedere ondernemer naar boven haalt.”

Eén troost: ,,hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt”, weet Janmaat. Toch ziet ze dat veel ondernemers vastlopen op het maken van video’s of vlogs. ,,Het vraagt veel tijd om het allemaal zelf te doen. Als ondernemer wil je gewoon met je vak bezig zijn. De resultaten van videomarketing zijn van veel meer factoren afhankelijk, dan van het kunnen maken van een video.”

Lees ook: Deze ondernemer leefde al op zijn zestiende van zijn online bedrijf

Beginnen met videomarketing

Maar hoe begin je dan op een goede manier aan videomarketing met je bedrijf? Het antwoord van de videomarketingstrateeg is tweeledig: ,,Er zijn eigenlijk maar twee dingen die het verschil maken tussen videomarketing waarmee je wel of niet in gesprek komt met nieuwe leads en dat is wat je VOOR en NA het opnemen van een video doet.”

Voorbereiding

In de voorbereiding denk je na over je positionering en je boodschap. ,,Hoe wil je als bedrijf gezien worden? En met welke boodschap breng je mensen echt in beweging? Wat wil je dat je video’s gaan opleveren? Wat wil je dat mensen gaan doen na het zien van je video? Het is ook belangrijk om te bedenken wie binnen je organisatie het gezicht naar buiten toe wordt.”

Lees ook: Hoe baas Robert Kyncl van YouTube een geldmachine maakte

Na het opnemen

Na het opnemen van je video is het zaak dat je ervoor zorgt dat je continu en consistent zichtbaar bent met inhoudelijk hoogwaardige video’s. ,,Je hoeft daarvoor heus niet wekelijks of maandelijks video’s op te nemen. Met twee draaidagen kun je al videocontent voor een heel jaar creëren.” Vervolgens is het de vraag op welk platform je de video publiceert, daarover verderop in dit stuk meer.

Videocontent maken

Het maken van videocontent is met de hedendaagse technologie kinderspel geworden. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig zelf een live video maken. ,,Je hebt er niet meer voor nodig dan een smartphone en een externe microfoon. In 15 minuten tijd kun je al een video maken waar je enorm veel impact mee hebt. Je hoeft niet te editen, dus dat scheelt veel tijd”, zegt Janmaat, die opnieuw wijst op het belang van een goede voorbereiding: ,,Alles valt of staat met het onderwerp van je video, maar ook met de tekst boven je video. Zet mensen aan het denken, leer ze iets nieuws of inspireer met sterke, vernieuwende ideeën.” Als je videomarketing op een strategische manier wil inzetten voor de groei van je business, dan is het volgens haar raadzaam om hulp van een professional in te schakelen.

Lees ook: Fouten waardoor je bedrijf niet groeit op social media. Plus de oplossing

Videotestimonial

Noortje Janmaat is zelf een groot fan van videotestimonials, dit zijn video’s waarin je jouw klant over je bedrijf aan het woord laat. ,, Jouw klanten zijn je beste ambassadeurs. Het geeft vertrouwen om je tevreden klanten aan het woord te laten. Een videotestimonial is het meest geloofwaardig en overtuigend. Bijkomend voordeel is dat je de transcriptie ook kunt gebruiken als geschreven testimonial.”

Persoonlijke video

Hoe persoonlijker je video, hoe beter je contact maakt met klanten. In het bijzonder voor mkb-bedrijven geldt dat ze zich niet (langer) kunnen verschuilen achter voice-overs of stockbeelden. ,,In deze tijd willen mensen zien wie er achter 'wij' zit. Hoe persoonlijker en authentieker je je marketing maakt, hoe meer verbinding je creëert met potentiële klanten. Ook al zit er een scherm tussen, die verbinding kun je zeker maken met het middel video.“

YouTube, Vimeo, Facebook, LinkedIn of Instagram

Voorheen had je alleen Vimeo en YouTube om je video te plaatsen. Tegenwoordig zijn er veel kanalen en mogelijkheden bijgekomen waar je je video kunt delen. Welk platform je gebruikt is afhankelijk van je doelgroep. Is jouw doelgroep jong, dan is het logisch om je video op Instagram te posten. Wil je een zakelijke doelgroep bereiken, dan kies je voor een video op LinkedIn. ,,Wat nu heel goed werkt is om je video heel direct in de tijdlijn van jouw publiek te tonen. Bijvoorbeeld op Facebook of LinkedIn. Organisch of betaald via video-ads.”

Lees ook: MotorKledingCenter: veranderde strategie leidde tot 70 procent groei en omzet van 7,5 miljoen

Video op YouTube

Video’s op YouTube plaatsen doe je volgens Janmaat met name voor de lange termijn. ,,Je video kan morgen in Google en YouTube gevonden worden, maar ook overmorgen, over een half jaar, over jaren. Op YouTube heeft je video een veel langere houdbaarheidsdatum dan op Facebook, Instagram of LinkedIn. Daar staat je video namelijk na een paar dagen onderaan de tijdlijn.”

Ondertiteling

Veel mensen bekijken tegenwoordig video’s, veelal op hun smartphone met het geluid uit. Dat is één van de redenen waarom ondertiteling onder een video erg belangrijk is. ,,Als je ondertiteling aan je video hebt toegevoegd vergroot je de kans dat mensen blijven kijken, omdat ze mee kunnen lezen met dat wat je vertelt”, zegt Janmaat. Het toevoegen van ondertiteling helpt niet alleen om meer kijkers voor je video te krijgen. ,,Ook met het oog op SEO, zoekmachineoptimalisatie, is het slim om je YouTube-video’s te voorzien van een .srt-ondertitelingsbestand. Ook op Facebook en LinkedIn heb je de mogelijkheid om dit bestand te gebruiken. En je kunt de ondertiteling natuurlijk ook hergebruiken als platte tekst om de mensen te bedienen die liever lezen.”

Beeldverhouding

In welke beeldverhouding je een video maakt, hangt af van het platform. Standaardformaat voor Youtube is bijvoorbeeld 16:9, maar een video voor Instagram kan beter vierkant zijn (1:1).

En zo deden wij dat, bij De Ondernemer met RTL Z, toen we onlangs onze samenwerking aankondigden:

Noortje Janmaat (36) startte in 2008 haar eerste bedrijf, een webwinkel. Sinds 2014 helpt ze met haar bedrijf ‘Verdienen met video’ andere ondernemers om hun marketing op de meest eenvoudige en doeltreffende manier te doen.