Nieuws Marketing

Vos Hengelsport in Almelo: Een thuis voor vissers van heinde en verre

Nu de zon weer schijnt en de temperaturen aangenamer zijn, werpen mensen massaal een hengel uit. Bij Vos Hengelsport is het daardoor, vooral op de zaterdagen, non-stop spitsuur.

Van onze redactie 15 juli 2016

Vos Hengelsport Lars Smook

Het bedrijf, dat in december alweer negen jaar aan de Ambachtstraat gevestigd is, is uitgegroeid tot een begrip in de regio, met een winkeloppervlakte van 2.000 vierkante meter. ,,De hengelsport loopt het hele jaar door, iedere dag, maar de periode mei tot september is het belangrijkst voor ons. Dan zitten de meeste mensen aan de waterkant'', weet eigenaar Geertjan Vos (48), die het bedrijf samen met echtgenote Carla (47) runt.

Heinde en verre

Ooit hadden ze twee winkels in Almelo. Eentje voor het vissen op karpers, de ander op alle overige disciplines. De overstap naar het pand, waar vroeger Kees Smit Tuinmeubelen zat, bleek een gouden zet. Het assortiment is enorm. Met 4.500 leden bij de plaatselijke hengelsportvereniging Vislust, beschikt Vos lokaal over een enorme afzetmarkt. Maar de klanten komen allang niet meer alleen uit Almelo. ,,Onze klanten komen van heinde en verre. Ook uit het westen. Op zaterdagen komt 70 procent van de klanten uit Duitsland. Laatst reed iemand drie uur voor een tent.''

Duizenden hengels

De benedenverdieping is voor de roofvissers en de witvissers. De bovenverdieping is voor karpervissers. De winkel herbergt meer dan duizend hengels van zo'n beetje alle merken en prijsklassen, om over de wanden en rekken vol accessoires nog maar te zwijgen. Of er iets is wat hij niet heeft? ,,Ja, materiaal om op Marlijn te vissen, bijvoorbeeld'', zegt Vos. ,,Die vis komt alleen in tropische gebieden voor. Maar voor alles wat je hier in het water vindt, hebben we materiaal. En als een klant met een kapotte hengel komt, probeer ik 'm te repareren. In menig andere winkel zou men zeggen: koop een nieuwe. Terwijl dat soms niet eens nodig is.''

Warteltje

Echtgenote Carla houdt zich voornamelijk bezig met de administratie en webshop, die in opbouw is, maar helpt ook regelmatig klanten. ,,Vroeger wist ik niks van hengelsport. Een klant vroeg me ooit naar een warteltje. Ik had geen idee wat het was. Dat is nu wel anders."

Mannen

Toch merkt ze nog regelmatig dat de sport gedomineerd wordt door mannen. ,,Laatst vroeg Geertjan of ik wilde bijspringen in de winkel. Een man leek wat te aarzelen toen ik hem wilde helpen, uiteindelijk kocht hij een hengel en de volgende dag zette hij een review op Google dat hij zo deskundig geholpen was. Leuk toch?"

Bedrijf: Vos HengelsportStraat: AmbachtstraatPersoneel: 5 medewerkers

Foto: Lars Smook