Nieuws Marketing

Vuurwerkverkoper: we zijn er helemaal klaar voor

De vuurwerkverkoop is begonnen. De meeste Amsterdammers komen pas op het laatste moment, zegt vuurwerkverkoper Fred van Stegeren (71) in Het Parool.

Daan Borrel 29 december 2016

Vuurwerk 18

Heeft u er zin in?

"Nou, zekerste weten. We zijn er helemaal klaar voor."

Staat er vanaf 's ochtends vroeg een lange rij?

"Nee, hoor, want de Amsterdammer is per definitie lui. Ja, zet dat er maar in. Pas op oudejaarsdag in de middag staat de rij tot helemaal om de hoek, terwijl er drie volle verkoopdagen zijn. Amsterdammers doen hun aankopen altijd op het laatste moment."

Of zijn het de Amsterdamse mannen die tot het laatste moment wachten?

"Ja, traditioneel zijn vuurwerkkopers vaders met hun zoontjes. Dus zo bekeken... Maar Amsterdammers wachten altijd tot het laatste moment, denk maar aan de kerstinkopen, dus het zijn niet alleen mannen."

U verkoopt al jaren vuurwerk in Amsterdam-West. Wat kopen uw klanten het meest?

"Ze kopen het liefst siervuurwerk: grote potten, fonteinen, vuurpijlen. Dus geen knallers. Wij verkopen ook geen onveilige granaten en bommen, die worden alleen online verkocht. In de winkel hebben we alles wat we verkopen uitgestald, met dummy's natuurlijk, dus het is gewoon veilig. Het is binnen net een snoepwinkel, sommige mensen staan wel een uur alles te bekijken. We verkopen elk jaar het beste vuurwerk van de stad, dat zegt natuurlijk iedereen, maar bij ons is het echt zo."

Gaat u zelf een beetje knallend het nieuwe jaar in?

"Tuurlijk, dat moet van mijn vrouw. Ik weet wat het kost en ik vind het zonde van het geld. Net zoals de staatsloterij: ook zonde van het geld. Maar men vindt het leuk. Het is pure traditie, hè."