Nieuws Marketing

Waarom zou ik me specialiseren?

Rosanne Langenberg 4 januari 2016

Ilsewolfbreda1065

Twee maanden leefde Ilse Wolf (24) uit Breda geïsoleerd op een minuscuul eilandje voor de kust van Wales waar de tijd lijkt stil te staan. Om een handjevol monniken dat er woont vast te leggen op camera. Het was het einde van haar studie fotografie en het begin van haar carrière als ZZP'er. Al tijdens haar studie schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel om daarna als zelfstandige verder te gaan.

Dergelijke absurde projecten lijken voor Wolf gemaakt te zijn; reizen met een doel, en uiteraard met camera aan haar zijde. "Ik doe in het dagelijkse leven meer dan reizen hoor, maar juist die bijzondere projecten geven me zoveel energie. Ik heb onlangs meegedaan aan een selectieprocedure voor een dergelijk project op een eiland in Canada. Over twee maanden hoor ik daar meer over", vertelt ze in een interview met BN/DeStem.Haar boek Weather Permitting, dat werd gemaakt naar aanleiding van haar tijd op het Engelse eilandje, ligt inmiddels wereldwijd in de winkels. Wolf is daarmee een alles behalve standaard fotografe. "Als ik mensen moet uitleggen wat ik precies doe in het dagelijkse leven, vind ik dat lastig. Ik doe niet één ding. Ik geef workshops beeldcommunicatie bij de gemeente Den Bosch, maar fotografeer ook bruiloften en besteed graag tijd aan eigen werk. Mensen zeggen wel eens dat je je moet specialiseren om succes te hebben, maar dat vind ik onzin. Ik vind teveel dingen leuk, en als dat lukt: waarom niet?" Wel heeft Wolf een voorkeur voor bepaalde zaken. "Ja, dat reizen... Die eilandjes bezoeken en het leven aldaar vastleggen, dat vaker mogen doen is wel een droom. Treden in de voetsporen van Floortje Dessing, die ook de meest onbereikbare plekken op aarde bezoekt, lijkt me geweldig. Maar zo ver is het nog lang niet. Floortje is zo'n grootheid." Alsof het allemaal heel vanzelfsprekend is dat ze eigen ondernemer zou worden, zo kletst Wolf over haar bezigheden. "Vriendinnen snappen soms niet hoe ik dit kan, die onzekerheden enzo. Ik snap op mijn beurt niet dat iemand een kantoorbaan volhoudt. Ieder zijn ding."

Op dit moment is Wolf naast alle terugkerende klussen ook druk met Project Papa, waarvoor ze haar vader, die vijftig jaar ouder is dan zij, op de voet volgt. "Ik wil de generatiekloof tussen ons vastleggen nu het nog kan. Wat er uiteindelijk van dit werk wordt, weet ik nog niet precies, maar het geeft veel voldoening."